Vroča pesem o prostitutki Layli DJ Robina & Schürzeja zakurila še nemško politično prizorišče

0

V Nemčiji je seksistična pesem, namenjena poletnim zabavam, sprožila politično razpravo, ko se je vpletel nemški minister za pravosodje Marco Buschmann. Pesem z naslovom Layla DJ Robina in Schuerzeja je že skoraj tri tedne na vrhu nemške lestvice singlov in je že postala uspešnica na tradicionalnih poletnih festivalih po vsej državi.

Pesem ima med drugim refren z besedilom, ki se glasi: “Imam bordel in moji madam je ime Layla. Je lepša, mlajša, bolj seksi”. Na videoposnetku skladbe sta ob tem prikazana dva mlada moška, ki prispeta v novo mesto in do Layle.

V začetku tega tedna so oblasti v bavarskem Würzburgu prepovedale predvajanje pesmi na letnem poletnem festivalu Kiliani. Nemški pravosodni minister Buschmann pa se je izrekel proti prepovedi.

“Ni nujno, da so vam všeč besedila pop pesmi. Lahko se vam zdijo celo neumna ali neokusna. Toda uradno prepoved je po mojem mnenju korak predaleč,” je nedavno na Twitterju objavil minister.

Kritik je bil deležen tudi podmladek konservativnega zavezništva CDU-CSU, Junge Union, ker je pesem predvajal na regionalni strankarski konferenci v Kasslu prejšnji mesec. Vidna predstavnica podmladka nemških socialdemokratov Sophie Frühwald je konservativnemu podmladku očitala “čisti seksizem” in dejala, da je to pokazalo, da stranka ne misli resno glede spodbujanja enakosti žensk, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Seveda je pesem seksistična,” je o videposnetku menil glasbeni strokovnjak Michael Fischer z univerze v Freiburgu. “Dejstvo, da je protagonist videospota očitno moški v visokih petah, črnem mini krilu in blond lasulji, ne spremeni značaja pesmi. To presega ironijo ali trans vidike,” je dejal za nemški Der Spiegel.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen