V Mariboru se začenja leto dni dolga obnova Lenta

1

V Mariboru se prihodnji teden pričenjajo gradbena dela na Lentu, kjer je načrtovana obnova nabrežja od Vodnega stolpa do Studenške brvi. Dela bodo potekala v več etapah in skladno s tem se bo spreminjala prometna ureditev. Novo podobo naj bi ta najstarejši del mesta dobil konec maja 2023.

Mestna občina je maja podpisala pogodbo z izvajalcem del, to je Cestno podjetje Ptuj. Dela so ocenjena na 7,7 milijona, od tega je 2,4 milijona evrov sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj oziroma mehanizma Celostnih teritorialnih naložb (CTN).

Kot so danes sporočili z občine, investicija obsega preureditev levega nabrežja reke Drave v območju od Studenške brvi na zahodni strani do Vodnega stolpa na vzhodni strani v skupni dolžini nekaj več kot kilometer in skupni površini okoli 24.000 kvadratnih metrov.

Izvajalec bo po napovedih začel z gradbeno obrtniškimi deli predvidoma 12. julija, ko se bodo začela pripravljalna dela. Vsa dela mora zaključiti do 30. maja 2023.

Izvajanje del bo potekalo v treh etapah, z začetkom na zahodnem delu Lenta med Studenško brvjo in Ribiško ulico, nato pa še v dveh etapah proti vzhodu do Vodnega stolpa.

Promet bo zaradi omogočanja hitre izvedbe del na zahodnem delu Lenta zaprt, bo pa urejen obvoz po Koroški cesti in Ribiški ulici. Zapora zahodnega dela Lenta med Studenško brvjo in Ribiško ulico bo predvidoma do oktobra letos.

Ves čas zapore bo za stanovalce in pravne osebe omogočen dostop (tudi z avtomobili) do garaž, stanovanj in lokalov, pojasnjujejo na občini.

Za stanovalce Lenta, ki imajo dovolilnice za parkiranje na tem območju (cona 4), bo občina v času izvajanja gradbenih del omogočila parkiranje pod Titovim mostom ali na gramoznem parkirišču med Kopališčem Pristan in Lavričevo ulico. Stanovalci Lenta, ki uporabljajo za parkiranje eno izmed garažnih hiš na tem območju, bodo lahko to storitev nemoteno uporabljali še naprej.

Uporaba dosedanje t. i. bele cone na Lentu ne bo več mogoča, kar pomeni, da tu ne bo več parkiranja za obiskovalce.

Po preureditvi bo na območju Lenta vzpostavljen t.i. shared space oziroma območje skupnega prometnega prostora. Promet bo sicer še vedno potekal v obeh smereh, a si bodo motorna vozila enakopravno delila cesto s kolesarji in pešci.

Parkirišč z belimi conami več ne bo, bo pa po navedbah občine tudi po obnovi za vse stanovalce zagotovljeno parkirišče pod Titovim mostom in na lokaciji med Kopališčem Pristan ter Lavričevo ulico. “Mestna občina Maribor bo prav tako zagotovila električno vozilo Maister, ki bo namenjeno temu delu mesta in bo na voljo predvsem stanovalcem Lenta,” sporočajo.

V okviru projekta se bo na območju med Vodnim stolpom in Studenško brvjo obnovilo celotno cestišče ter tlakovalo površine za pešce in pred gostinskimi vrtovi. Na novo bodo uredili sprehajalno pot med tržnico in Studenško brvjo, dodali bodo zelene površine in zasadili drevesa. V osrednjem delu Lenta bodo uredili brežino reke s stopnicami, ki se bodo spuščale k vodi, osrednji trg pred Hišo Stare trte pa bo urejen kot osrednji prireditveni prostor.

Februarja letos je občina tudi podpisala pogodbo za izgradnjo nove brvi čez Dravo. Ta se bo nahajala pri Starem mostu in bo povezovala Lent na levem in Tabor na desnem rečnem nabrežju. Po zagotovilih izvajalca Makro 5 gradnje bo zgrajena v letu dni.

Izgradnja brvi je ocenjena na 4,5 milijona evrov, od tega bo 2,6 milijona evrov iz CTN, okoli 650.000 evrov pa bo prispevala država.

Število komentarjev: 1
  1. MarkoL pravi

    Upam, da bodo čim prej volitve, da se znebimo te poceni šlampaste kopije ljublJanković-a!

    Zakaj hudiča izmaličiti Lent z betonom?! Kot da ga v mestu ni že tako preveč…

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen