Tudi avstrijski socialdemokrati s propadlimi konstrukti: Nekdanji avstrijski podkancler Strache oproščen korupcijskih obtožb

0

Dunajsko deželno sodišče je danes na drugem sojenju zaradi suma korupcije oprostilo nekdanjega avstrijskega podkanclerja in vodjo avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Heinza-Christiana Stracheja. Ta je bil obtožen, da je v zameno za donacije združenju, povezanim z njegovo stranko, prijatelju pomagal do položaja v nadzornem svetu.

Strache naj bi po trditvah tožilstva v času, ko je bil podkancler v vladi, ki sta jo skupaj sestavljali ljudska stranka (ÖVP) in njegova FPÖ, v zameno za donacije združenju, povezanim z FPÖ, pomagal svojemu prijatelju podjetniku do položaja v nadzornem svetu avstrijskega upravljavca avtocest Asfinag.

A sodišče je zdaj ocenilo, da tožilstvo svojih obtožb ni uspelo nedvoumno dokazati, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Oproščen je bil tudi omenjeni podjetnik. Oba obtoženca sta se sicer pred tem izrekla za nedolžna.

V ločenem sojenju zaradi korupcije je bil Strache lani zaradi podkupovanja obsojen na 15 mesecev pogojne zaporne kazni. Lastniku zasebne lepotne klinike, ki je bil njegov prijatelj, naj bi pomagal doseči zanj ugodno spremembo zakonodaje. Na to razsodbo se je Strache kasneje pritožil.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen