Ruski parlament uvedel zaporne kazni za delovanje proti interesom Rusije in odobril zakonsko podlago za ustanovitev novega domoljubnega mladinskega gibanja

0

Ruski parlament je danes uvedel stroge zaporne kazni za pozive k delovanju proti nacionalni varnosti in kazensko odgovornost za vzdrževanje “zaupnega” sodelovanja s tujci, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ob tem so poslanci podprli tudi ustanovitev novega “patriotskega” mladinskega gibanja.

Javni pozivi k delovanju proti varnosti Rusije bodo kaznovani z zaporno kaznijo do sedem let, vzpostavitev in vzdrževanje “zaupnega” sodelovanja s tujcem ali mednarodno organizacijo ter pomoč pri delovanju proti interesom Rusije pa naj bi se odslej v Rusiji kaznovalo z do osmimi leti zapora.

Nova zakonodaja nekoliko spominja na sovjetsko obdobje, ko so bili stiki med Rusi in tujci strogo nadzorovani. Poslanci so zaostrili tudi zakonodajo o izdaji in vohunjenju – zbiranje, shranjevanje in posredovanje informacij, ki jih je mogoče uporabiti proti ruski vojski, se bo obravnavalo kot oblika vohunjenja in se bo kaznovalo z 10 do 20 leti zapora.

“Zakonodajne spremembe so ustrezen in pravočasen odgovor na izzive, s katerimi se trenutno sooča naša država,” je v izjavi, ki jo je danes objavil spodnji dom ruskega parlamenta, dejal poslanec Vasilij Piskarev.

Ruska invazija na Ukrajino je sicer v zadnjem času povzročila nadaljnje omejevanje svobode govora in medijev v tej državi ter odhajanje tujih in neodvisnih ruskih novinarjev, aktivisti pa se bojijo, da bo nova zakonodaja uporabljena za zadušitev še zadnjih ostankov upora proti oblasti, navaja AFP.

Ruski poslanci so ob tem danes odobrili tudi zakonsko podlago za ustanovitev novega domoljubnega mladinskega gibanja, kar po navedbah AFP prav tako nekoliko spominja na mladinske organizacije iz sovjetskih časov. Predsednika Vladimirja Putina naj bi domnevno prosili, da bi osebno vodil nadzorni odbor gibanja.

“Država mora ustvariti pogoje, ki prispevajo k vsestranskemu duhovnemu, moralnemu, intelektualnemu in telesnemu razvoju otrok, k učenju domoljubja, državljanske odgovornosti in spoštovanja odraslih,” so zapisali avtorji zakonodajnega predloga.

Organizacija naj bi bila odprta za vse otroke od šestega leta dalje, financirala pa jo bo država. Pričakuje se, da bodo v njeno delo tesno vključeni regionalni guvernerji. Sodelovanje v gibanju bo prostovoljno.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen