Padavin na požariščih bolj za vzorec, vodo v Istro še vedno dovažajo s cisternami

0

Današnje padavine so premalo za bistveno izboljšanje suše, napadle količine se med kraji zelo razlikujejo. Na južnem Primorskem je bilo kar nekaj padavin, nekoliko bolj severneje, na kraških požariščih pa bolj za vzorec, je za STA povedala meteorologinja na Arsu Katja Kozjek Mihelec. Rižanski vodovod tako v Istro vodo še vedno dovaža s cisternami.

Kot so za STA pojasnili v Rižanskem vodovodu, drastičnih sprememb namreč še vedno ni, današnji dež se ne pozna dosti ne v strugi Rižane ne v zaledju, v podtalnici. Tako še vedno dovažajo vodo iz reke Unice v vodarno Rižana v Cepkih.

Poleg gasilcev in vojske vodo z avtocisternami po besedah direktorja Rižanskega vodovoda Martina Preglja od petka dovažajo tudi zasebniki s cisternami s priklopniki, ki lahko prevažajo večje količine, in sicer več kot 20 kubičnih metrov vode, medtem ko imajo cisterne gasilcev in vojske zmogljivost 10 kubičnih metrov. Zasebniki, ki bodo vozili do nadaljnjega, imajo dnevno predvidenih 25 voženj.

S cisternami avtoprevoznikov dnevno v vodarno Rižana pripeljejo okoli 625 kubičnih metrov vode, s cisternami gasilcev in vojske pa približno 1000 kubičnih metrov.

Kot je za STA še povedal Pregelj, bodo vodo dovažali, dokler bo treba, boji pa se, da to lahko traja še cel avgust in tudi še septembra. Zaradi suše so namreč vodonosniki prazni.

Do nadaljnjega sta sicer zaradi slabe kakovosti surove vode izven uporabe vodnjaka v Bužinih in Gabrijelih, izpad nadomeščajo iz podtalnice reke Rižane. Koristijo pa tudi vodo iz Kraškega vodovoda Sežana in Istrskega vodovoda Buzet.

Današnji dež je bil po pojasnilih dežurne meteorologinje na Agenciji RS za okolje (Arso) premalo za bistveno izboljšanje suše.

“Vsekakor so bile to premajhne količine. Samo ena padavinska epizoda vsekakor ni dovolj, da bi prinesla tako bistveno izboljšanje teh sušnih razmer, ki jih imamo trenutno. Sploh pa so sedaj znova pred nami suhi dnevi, kaže, da se bo v prihodnjem dnevu tudi vročina stopnjevala. Vsekakor se bodo sušne razmere še naprej zaostrovale,” je poudarila meteorologinja. Sušne razmere so namreč posledica že večmesečnega primanjkljaja padavin.

Tokrat se je na Primorskem po njenih besedah zgodil podoben scenarij kot ob torkovi fronti. Na južnem Primorskem je padlo kar nekaj padavin, na Obali okoli 15 litrov na kvadratni meter, medtem ko je bilo le nekaj deset kilometrov severno, bolj na požariščih oz. na tem območju Krasa, na goriškem koncu, padavin res znova bolj za vzorec, je navedla.

Merilna postaja v Biljah pri Novi Gorici je denimo zabeležila le dober liter padavin. “Na tem območju se je vsaj malo osvežilo, lahko bi rekli ovlažilo, ampak količine vsekakor niso pač tiste, ki bi lahko pripomogle k kakršnemukoli izboljšanju situacije,” je ocenila.

Sicer je celotna padavinska epizoda, ki se zdaj počasi zaključuje, splošno gledano prinesla med pet do 15 litrov dežja na kvadratni meter po celi Sloveniji. A so bile količine krajevno zelo različne.

Severovzhod Slovenije, ki je izpadel ob torkovi vremenski fronti, ko tam v bistvu skoraj ni bilo padavin, je danes prejel od 10 do 20 litrov padavin na kvadratni meter, morda lokalno kje več. Osrednja Slovenija in jugovzhod ter severni del Primorske in Gorenjska pa so prejeli od nekaj do 10 litrov padavin na kvadratni meter.

Tudi po besedah dežurnega hidrologa Janeza Polajnarja zadnje padavine niso vplivale na vodnatost rek, ki je še vedno nizka.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen