Ob požaru na goriškem Krasu na terenu tudi skoraj 140 vojakov, prihaja tudi madžarsko letalo

0

V posredovanje ob večdnevnem hudem požaru na goriškem Krasu je močno vpeta tudi Slovenska vojska. Z gašenjem iz zraka pomagajo s helikopterjem, na terenu pa je prisotnih skupno 136 vojakov. Tudi danes je na Krasu minister Marjan Šarec, ki poudarja, da je treba vse sile usmeriti v to, da požar čim bolj “zaprejo”. Ob tem je na poti madžarsko letalo.

Kot je v izjavi za medije dejal Šarec, so v zraku vsi razpoložljivi zrakoplovi – poleg dveh slovenskih vojaških in enega policijskega še helikopterji iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Srbije in Slovaške. V zraku je tudi hrvaški kanader. Pričakujejo tudi madžarsko transportno letalo casa za gašenje, popoldne pa tudi tri romunske, od tega dva spartana za gašenje in herkulesa za logistiko.

Sodelovanje in koordinacija potekata odlično, je ocenil. “Za naše vojaške kontrolorje leta je to velik izziv, kajti na tako majhnem prostoru koordinirati toliko zračnih plovil je zelo zahtevno delo, da ne pride do kakšnega trčenja,” je dejal. Poleg tega je na požarišču zaradi dima izjemno slaba vidljivost.

Minister ob tem opozarja, da ponovno začenja pihati veter, kar se je dogajalo tudi v minulih dneh in poslabšalo stanje. “Zato ne moremo reči, da smo lahko mirni,” je dejal.

Prav tako se ne morejo zanašati na padavine, ki jih meteorologi napovedujejo šele za torek, pa še takrat zgolj krajevne nevihte. “Moramo biti previdni in usmeriti vse sile v to, da požar čim bolj zapremo. Zanašati se na dež ni dobra gasilska taktika,” je izpostavil.

Poleg 136 pripadnikov Slovenske vojske, ki skrbijo za logistiko ter pomagajo pri oskrbi z vodo in saniteti, je na terenu tudi 267 gozdnih delavcev, ki izvajajo protipožarne poseke in čistijo okolico vasi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen