Newyorški borzni indeksi z enim redkih pozitivnih tednov letos

0

Newyorški borzni indeksi so minuli trgovalni teden sklenili z rastjo, čeprav petek ni bil najbolj spodbuden. Petkovo spodbudno poročilo o razmerah na trgu dela v juniju namreč po eni strani napoveduje, da recesije v ameriškem gospodarstvu verjetno še ne bo, a obenem nakazuje na nadaljnje, morda celo pospešeno, višanje obrestnih mer.

Širši indeks Standard & Poor’s 500 je v primerjavi s petkom preteklega tedna napredoval 1,9 odstotka na 3899,38 točke. Industrijski indeks Dow Jones je pridobil 0,8 odstotka in končal pro 31.388,15 točke, tehnološki indeks Nasdaq Composite pa je poskočil za 4,6 odstotka na 11.635,31 točke.

Po ponedeljkovem praznovanju dneva neodvisnosti je v torek na trgu prevladoval strah pred recesijo, zato so se indeksi gibali neenotno, rast je beležil le Nasdaq. Ugodno je medtem na vlagatelje vplivalo poročilo ministrstva za trgovino o majski rasti naročil v tovarnah za 1,6 odstotka v primerjavi z aprilom.

V sredo gospodarskih novic ni bilo, med vlagatelji je vseeno prevladal optimizem in indeksi so napredovali. Brez pravih spodbud, z izjemo morda poročila o padcu zunanjetrgovinskega primanjkljaja ZDA v maju, so indeksi napredovali tudi v četrtek.

Zunanjetrgovinski primanjkljaj ZDA je maja v primerjavi z aprilom namreč padel za 1,3 odstotka na 85,5 milijarde dolarjev. To je najnižja raven v letošnjem letu in posledica rekordne rasti izvoza.

V petek je prišlo nestrpno pričakovano poročilo ministrstva za delo o zaposlovanju in stopnji brezposelnosti v juniju, ki je pozitivno presenetilo. Delodajalci so junija neto odprli 372.000 delovnih mest, stopnja brezposelnosti pa je ostala nespremenjena pri 3,6 odstotka.

Dobre razmere na trgu dela za zdaj odganjajo strahove o recesiji, vendar pa to obenem pomeni, da lahko centralna banka Federal Reserve v boju proti inflaciji še naprej krepko viša obresti, kar za borze ni dobra novica, saj se sredstva vlagateljev potem selijo stran od delniških trgov.

S&P 500 je v petek nazadoval za nekaj manj manj kot 0,1 odstotka, Dow Jones je zdrsnil za nekaj nad 0,1 odstotka, Nasdaq pa je napredoval za malenkost več kot 0,1 odstotka.

S&P 500 je letos v celotnem letu padel že za 18,2 odstotka, Dow Jones za 13,8 odstotka, Nasdaq pa za 25,6 odstotka.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen