Leva, desna ali nobena stroka: Primer odstranjevanja žičnate ograje na meji s Hrvaško!

2

Piše: dr. Vinko Gorenak

Leta 2015, ko smo bili na vrhuncu vala ilegalnih migrantov in je Slovenijo z voljo Cerarjeve vlade in ob asistenci policije, Slovenijo prečkalo kar pol milijona ilegalnih, se je Cerarjeva vlada vendarle odločila za postavljanje žične ograje na meji s Hrvaško. Takrat so jim rekli »tehnične ovire«, da bi izpadli lepše. Njena odločitev je kot vem temeljila na »strokovnih« zahtevah policije.

Postavljanje žične ograje se je na osnovi »strokovnih« zahtev policije nadaljevalo postopoma vse do leta 2022. Še konec leta 2021 ali v začetku leta 2022 je policija »strokovno« predlagala lokacije in odseke meje s Hrvaško na katerih naj bi namestili žično ograjo. Do tu vse lepo in prav, tako Cerarjeva, Šarčeva kot tudi tretja Janševa vlada je sledila »strokovnim« zahtevam in predlogom policije.

Toda že sredi volilne kampanije, nekje marca 2022, je takrat kandidat za predsednika vlade Robert Golob povedal, da bomo žično ograjo na meji s Hrvaško v primeru njegove volilne zmage, preprosto odstranili. Na tej točki se postavlja resno vprašanje na kaki osnovi je to napovedal, je morda razpolagal s kakšnimi drugimi »strokovnimi« analizami policije, ki jih je pripravila neka druga policijska »stroka«? Domnevam, da ne.

Sledila je predstavitev, takrat še kandidatke za notranjo ministrico, Tatjane Bobnar v Državnem zboru. Tudi ona je bila jasna in glasna, kar se tiče žične ograje na meji s Hrvaško. Dejala je, da jo bodo odstranili in nadomestili z drugimi tehničnimi sredstvi. Tudi v tem primeru se lahko vprašamo, ali je ona razpolagala s kakšnimi drugimi dokumenti policije, ki jih je morda spisala neka druga policijska »stroka«? Nobenih dokazov za kaj takega ni, zato lahko domnevamo, da je zgolj in samo ponovila to, kar je že napovedal Robert Golob.

Prejšnji teden pa je vlada sprejela sklep o začetku umikanja žične ograje z meje s Hrvaško. Domnevam, da je imela kakšne »strokovne« analize in podatke, ki jih je pripravila »policijska stroka«. Lahko pa, da tudi ne. Tega ne vemo. Če je take »strokovne« predloge imela, nastane vprašanje kdo v policiji jih je pripravil in zakaj je še v začetku leta 2022 veljalo, da »policijska stroka« zagovarja nadaljevanje postavljanja žične ograje. Ali pa imamo dve »policijski stroki«. Če je temu tako, potem ne vemo katera »policijska stroka« je prava? Ali še huje, imamo morda levo in desno »policijsko stroko«?

Toda pri tej vladi je vse mogoče. Najverjetneje »policijske stroke« nihče ni vprašal prav nič in slepo sledijo avanturistični napovedi Roberta Goloba iz časa volilne kampanije. »Policijska stroka« pa je sedaj seveda modro tiho. Vse je torej mogoče, saj ste slišali Roberta Goloba, ki je včeraj dejal, da ob hudem povečevanju števila okuženih  z virusom Covid – 19 pač ne bomo zapirali javnega življenja in šol, tudi v bolnicah ne bomo naredili nič, da bomo z virusom pač živeli. Menda naj bi  imeli celo srečo, saj lahko gremo vsi na morje in da bosta morje in sonce obolele pozdravila. Če izjave Roberta Goloba niste videli si jo oglejte, saj masovno kroži po spletnih portalih.

Tako je to v »svobodi« Ne potrebujemo žične ograje, okuženi z omenjenim virusom se bodo pozdravili na morju, ne bomo gradili kakšne fakultete, ne potrebujemo urada za demografijo, potrebujemo pa nevladne organizacije, ki jim bomo na Metelkovi v Ljubljani adaptirali celo prostore in jim dali kupček milijonov evrov v zahvalo, ker so Golobu in njegovim pomagali na oblast. Živela svoboda. Pa zaplešite prosim.

Št. komentarjev: 2
  1. Prdec pravi

    Očitno je Gorenak ” okreval”. Zadnjič sem ga videl, kako izgubljeno buljil nekam, kot, da ni čisto pri sebi.

  2. Johan pravi

    Ko je žico postavljal Cerar, je Gorenak imel , seveda drugačno mnenje

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen