Hrvaška in Srbija v sporu zaradi prepovedi Vučićevega nameravanega zasebnega obiska v Jasenovcu

0

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je po poročanju hrvaških in srbskih medijev načrtoval zasebni obisk v nekdanjem koncentracijskem taborišču Jasenovac in bližnjem mestu Pakrac na Hrvaškem, vendar so mu hrvaške oblasti to preprečile, kar je v Srbiji povzročilo burne reakcije.

Vučić je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug kontaktiral Milorada Pupovca, predsednika stranke SDSS, ki zastopa interese srbske narodne manjšine na Hrvaškem, in ga obvestil, da načrtuje zasebni obisk v nekdanjem koncentracijskem taborišču Jasenovac, ki je bilo med drugo svetovno vojno del Neodvisne države Hrvaške (NDH).

Vučić naj bi Pupovca povabil, da se mu lahko pridruži, če želi, in mu ob tem dejal, da glede obiska obvesti hrvaško vlado, če se mu to zdi potrebno. Pupovac je informacijo predal hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću, ob tem pa so bili v hrvaški vladi “zgroženi nad načinom, kako je srbski predsednik nameraval ustvariti kaos na Hrvaškem”, piše hrvaški dnevnik Jutarnji list.

“Brez uradnega obvestila hrvaškim oblastem, brez usklajevanja z veleposlaništvom, je Vučić želel vstopiti na Hrvaško iz Bosne in Hercegovine oziroma njene entitete Republike srbske,” navaja hrvaški časnik. Po mnenju hrvaške vlade je bil namen srbskega predsednika provocirati hrvaško stran, nato pa bi lahko igral žrtev, ker mu Hrvati niso dovolili vstopa v državo, dodaja dnevnik.

“Ni spoštoval nobenega protokola, vse je hotel narediti mimo pravil diplomatskih odnosov. Želel je prečkati hrvaško mejo s svojimi televizijskimi ekipami, toda premier Plenković in vlada sta jasno rekla ne. Smo samostojna država, članica EU in Nata, in srbski predsednik tukaj ne more početi vsega, kar hoče,” še poroča Jutarnji list, pri čemer se sklicuje na vir iz hrvaške vlade.

Pozneje je hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman za medije pojasnil, da je ministrstvo za zunanje in evropske zadeve v petek popoldne poslalo protestno noto srbskemu veleposlaništvu v Zagrebu, ker so za Vučićev prihod izvedeli po neuradnih kanalih, kar je po besedah hrvaškega ministra “neobičajno in nesprejemljivo”.

“Pri načrtovanju kakršnegakoli obiska tujih uradnikov in predstavnikov države morajo biti čas, narava in program obiska predmet uradne komunikacije in predhodnega dogovora obeh strani,” je Grlić Radman citiral noto, poslano Beogradu.

“Predsednik je zaščitena oseba in to zahteva angažma hrvaških oblasti. Protokol je bil kršen,” je dodal minister. Na vprašanje, zakaj že v petek ni bilo objavljeno, da namerava priti Vučić v Jasenovac, je odgovoril, da vlada temu ni posvečala posebne pozornosti.

Vučić pa je na dogajanje danes reagiral v objavi na družbenem omrežju Instagram. “Vi kar opravljajte svoje delo. Srbski narod živi in nikoli ne bo pozabil!” je zapisal, ob tem pa objavil fotografijo Jasenovca.

Vučićevo sporočilo je po navedbah srbskega portala N1 aluzija na zadnje besede jasenovškega ujetnika Vukašina Mandrape, ki naj bi pred usmrtitvijo svojemu krvniku rekel: “Ti kar, sine, opravljaj svoje delo.”

Odzval se je tudi srbski notranji minister Aleksandar Vulin, ki je po poročanju hrvaških medijev dejal, da bodo od danes morali vsi uradni predstavniki hrvaške države in vsi imetniki službenih ali diplomatskih potnih listov svoj obisk ali prehod skozi Srbijo posebej najaviti in upravičiti, ob tem pa bodo podvrženi posebnemu režimu nadzora.

“Tako bo, dokler sem jaz policijski minister ali pa dokler se Hrvaška ne preneha obnašati, kot da je NDH,” je dodal Vulin. Svoj načrtovani delovni obisk na Hrvaškem je že odpovedala tudi srbska ministrica za rudarstvo in energetiko Zorana Mihajlović.

Na dogajanje je reagirala tudi srbska premierka Ana Brnabić, ki je danes dejala, da je odločitev hrvaške vlade, da Vučiću ne dovoli zasebnega obiska Jasenovca, “največji škandal v sodobni zgodovini Srbije in Hrvaške”.

Odzval se je tudi vodja bosanskih Srbov Milorad Dodik, ki je dejal, da so “tako Srbi kot Hrvati imeli težko preteklost”. “Oba naroda si zaslužita boljšo prihodnost,” je dodal. Tovrstno ravnanje hrvaških oblasti po njegovem ni zagotovilo za takšno prihodnost.

“Regionalno sodelovanje in dobrososedski odnosi se ne gradijo s prepovedmi, temveč z odprtimi rokami. Zato je odločitev hrvaških oblasti nesprejemljiva in nerazumljiva,” je še menil Dodik.

K spravi in boljšim medsosedskim odnosom je pozval tudi Pupovac, srbska ministrica za evropske integracije Jadranka Joksimović pa je danes dejala, da odločitev hrvaških oblasti pošilja zaskrbljujoča sporočila na več ravneh – od kršenja pravice do svobode gibanja, dobrososedskih odnosov, predvsem v kontekstu evropskega integracijskega procesa, do regionalnega sodelovanja, sprave in nasploh izboljšanja medsebojne komunikacije.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen