EY: Saudi Aramco z vrha lestvice največ vrednih borznih podjetij izrinil Apple

0

Naftni koncern Saudi Aramco je največ vredno borzno podjetje na svetu, je objavila svetovalna družba EY. Z vrha lestvice 100 globalnih družb z največjo tržno kapitalizacijo je savdski velikan izrinil Apple, katerega vrednost delnic je na borzi v prvi polovici leta upadla, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Zadnje borzne turbulence, povezane z ozkimi grli v dobavnih verigah in zategovanjem denarnih politik centralnih bank po svetu, so prizadele zlasti tehnološki sektor. Na drugi strani energetske družbe ob zviševanju cen energentov zaradi ruske vojne v Ukrajini doživljajo preporod, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

S tržno kapitalizacijo 2300 milijard dolarjev oz. okoli 2200 milijard evrov je bil 30. junija Saudi Aramco največ vredno podjetje na svetu, ki kotira na borzi. Ameriški tehnološki velikan Apple, ki je na lestvici kraljeval še konec lanskega leta, je z borzno vrednostjo 2200 milijard dolarjev pristal na drugem mestu.

Padci tečajev delnic so v prvem letošnjem polletju z borz izbrisali milijarde dolarjev vrednosti. Skupna tržna kapitalizacija 100 največ vrednih borznih družb na svetu se je po navedbah EY v šestih mesecih skrčila za 17 odstotkov oz. za 6100 milijard dolarjev na 29.800 milijard dolarjev. Vrednost tehnoloških koncernov je upadla za 28 odstotkov, vrednost naftnih in plinskih koncernov pa se je povečala za 19 odstotkov.

Še naprej sicer na lestvici dominirajo ameriška podjetja. V top 10 so bili konec junija namreč še Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla, Berkshire Hathaway, Unitedhealth, Johnson & Johnson ter Meta. Največ vredna evropska borzna družba je bil ob polletju švicarski Nestle na 20. mestu.

Analitiki sicer v prihodnje računajo na ponovno krepitev digitalizacije in s tem tehnoloških podjetij, tu pa je Evropa v slabem izhodiščem položaju. Od 23 podjetij, ki so trenutno na lestvici največ vrednih 100, jih ima 17 sedež v Severni Ameriki, štiri v Aziji in le dve v Evropi, še dodaja dpa.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen