Xi zagotovil Putinu podporo suverenosti in varnosti Rusije

0

Kitajski predsednik Xi Jinping je danes v telefonskem pogovoru ruskemu voditelju Vladimirju Putinu zagotovil, da bo Peking še naprej podpiral Moskvo pri vprašanjih suverenosti in varnosti, poročanje kitajskih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska je pripravljena še naprej podpirati Rusijo pri vprašanjih, ki zadevajo ključne interese in glavna vprašanja, kot sta suverenost in varnost, je po poročanju kitajske državne televizije CCTV dejal Xi.

Kot je dodal, je Peking pripravljen okrepiti strateško usklajevanje med državama ter komunikacijo in usklajevanje v mednarodnih in regionalnih organizacijah.

Kitajski predsednik je tudi pohvalil “dobro dinamiko razvoja” dvostranskih odnosov od začetka leta v času “globalnih pretresov in sprememb”.

Po začetku ruske invazije na Ukrajino, je bil to drugi pogovor med voditeljema dveh velesil.

Kitajska, ki je tesna diplomatska in gospodarska partnerica Rusije, ni obsodila ruske invazije v Ukrajini. Omejila se je predvsem na pozive k miroljubnemu reševanju sporov in nudenje humanitarne pomoči. Peking se sicer strinja s stališčem Moskve, da je širitev Nata pripomogla k vojni v Ukrajini.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen