V zvezni državi New York zakonsko prepovedali nakupe polavtomatskih pušk mlajšim od 21 let

0

Kongres ameriške zvezne države New York je v četrtek potrdil predlog zakona o prepovedi nakupa ali posedovanja polavtomatskih pušk mlajšim od 21 let. Predlog zakona, ki ga bo podpisala demokratska guvernerka Kathy Hochul, je neposredna posledica zadnjih množičnih strelskih pohodov v ZDA.

Pred slabimi tremi tedni je 18-letni rasist v Buffalu v državi New York pobil deset temnopoltih oseb, pred dobrim tednom dni pa je prav tako 18-letnik v Teksasu v osnovni šoli pobil 19 otrok in dve učiteljici. Oba morilca sta orožje kupila povsem legalno.

Newyorški zakon bo od kupcev polavtomatskih pušk zahteval orožarsko dovoljenje, kar je doslej potrebno le za pištole. Polavtomatske puške so priljubljeno sredstvo za izvajalce množičnih strelskih pobojev. Newyorški zakon ne uvaja nobenih omejitev za navadne puške, ampak le za polavtomatske, ki bodo poslej glede omejitev izenačene s pištolami.

Newyorški kongres pripravlja tudi druge zakone, med drugim omejitev civilnih nakupov neprebojnih jopičev, novo prodano orožje pa bo moralo imeti posebne mikro-pečate, s pomočjo katerih bodo policisti lažje sledili orožju in nabojem, izstreljenimi iz tega orožja.

Predlog zakona je bil v newyorškem kongresu potrjen po strankarski ločnici. Demokrati so bili za, republikanci pa proti. New York se s tem sicer šele pridružuje državam kot so Havaji, Illinois, Vermont, Washington in po pokolu na srednji šoli v Parklandu tudi Florida, kjer morajo biti kupci polavtomatskega orožja stari najmanj 21 let.

Zakon bo nemudoma predmet tožb in verjetno ga čaka sčasoma podobna usoda kot zakon Kalifornije, ki je prepovedala prodajo polavtomatskega orožja mlajšim od 21 let, vendar pa je zvezno prizivno sodišče razsodilo, da je neustaven. Zadnjo besedo pri vseh podobnih zakonih bo imelo vrhovno sodišče ZDA, kjer trenutno prevladujejo podporniki orožja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen