V Španiji najhujši junijski vročinski val v več desetletjih – peklenskih 44 stopinj Celzija

0

Španija doživlja najhujši junijski vročinski val po letu 1950, saj so temperature na nekaterih mestih presegle 44 stopinj Celzija, zaradi česar se je zanetilo veliko število požarov, v celinski Franciji pa še nikoli prej niso zabeležili tako visokih temperatur tako zgodaj v letu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zaradi izjemne vročine sta v petek na zahodni obali Francije na plaži Pornichet umrla dva upokojenca, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Vročina in suša sta botrovali izbruhu številnih gozdnih požarov, ki so po uradnih podatkih v nekaj dneh v različnih delih Španije uničili že dobrih 25.000 hektarjev gozda, v Franciji pa so v departmaju Tarn samo danes izbruhnili trije požari.

V Španiji je bilo najhuje v gorovju Sierra de la Culebra blizu meje s Portugalsko na severozahodu države, kjer je uničenih že 20.000 hektarjev gozda, 1700 ljudi pa so prepeljali na varno, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

S 44,2 do 44,3 stopinje je bil v Andujarju v Andaluziji v petek postavljen temperaturni rekord za trenutni vročinski val v Španiji, v Franciji pa bo rekord predvidoma dosežen danes, ko naj bi temperature presegle 42 stopinj.

Lokalni rekordi za junijske temperature so bili sicer preseženi že v 11 krajih po Franciji, poroča britanski BBC.

Po podatkih španske vremenske službe Aemet naj bi bilo danes s 40 do 43 stopinjami najbolj vroče zlasti v Kataloniji, Navarri in Baskiji na severovzhodu in severu države ter v Andaluziji na jugu. Po poročanju lokalnih medijev so se v španskih mestih ljudje danes že hladili v fontanah in klimatiziranih nakupovalnih središčih.

Tudi ponoči se ozračje ne ohladi, saj v večjem delu obeh držav temperature po sončnem zahodu ne padejo pod 20 stopinj.

Vreme v tem tednu bo tako predstavljalo vrhunec junijskega vročinskega vala, kar je v skladu z opozorili znanstvenikov, da bodo takšni pojavi zaradi podnebnih sprememb nastopili prej kot običajno, še poroča dpa.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen