V ospredju vrha G7 sankcije proti Rusiji in njihov vpliv na svetovno gospodarstvo

0

Nemčija bo od danes do torka v dvorcu Elmau v Bavarskih Alpah gostila vrh skupine sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav (G7). Po napovedih gostitelja nemškega kanclerja Olafa Scholza bo 48. vrh po vrsti močan signal svetu, da se “naše demokracije zavedajo naše skupne globalne odgovornosti”.

Vrh G7 bo po vrhu EU ta teden še eno srečanje voditeljev pred vrhom zveze Nato, ki bo potekal 29. in 30. junija v Madridu. Obeh srečanj naj bi se na daljavo udeležil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Po napovedih iz Berlina in Washingtona naj bi srečanje G7 potekalo v luči vojne v Ukrajini. Voditelji naj bi sprejeli nov paket sankcij proti Rusiji, govorili pa naj bi tudi o njihovem vplivu na svetovno gospodarstvo, s poudarkom na rastočih cenah goriva in hrane.

Geslo letošnjega srečanja je “napredek v smeri enakopravnejšega sveta”. Da tudi skupina G7 pošlje svetu močan signal enotnosti in odgovornosti, je po besedah kanclerja Scholza v teh nemirnih časih pomembnejše kot kdajkoli prej.

V Berlinu so kot pet glavnih ciljev vrha navedli trajnostni odnos do planeta, določanje smeri za doseganje ekonomske stabilnosti, izboljšano pripravljenost za zagotavljanje zdravega življenja, trajnostne naložbe v boljšo prihodnost in kolektivni duh, v smislu skupaj smo močnejši.

G7 je sicer politični forum, ki ga tvorijo Kanada, Francija, Nemčija, Velika Britanija, Italija, ZDA in Japonska, poseben status pa pripada tudi EU. Letošnjega vrha se bodo kot povabljenke udeležile tudi Argentina, Indija, Indonezija, Senegal, Južna Afrika in Ukrajina.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen