Ukrajinske oborožene sile prejele ukaz za umik iz Severodonecka

0

Ukrajinske sile so prejele ukaz, naj se umaknejo iz Severodonecka na vzhodu države, kjer že več tednov potekajo srdite bitke z ruskimi silami, je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočil guverner regije Lugansk Sergej Hajdaj.

“Ukrajinske oborožene sile se bodo umaknile iz Severodonecka. Prejele so ukaz,” je na Telegramu zapisal Hajdaj, guverner regije, v kateri se nahaja tudi to mesto.

Ostajati na položajih, ki so tarča nenehnega obstreljevanja, po njegovih besedah nima nobenega smisla. Od mesta samega pa ni ostalo dosti več kot ruševine, je dodal. “Uničena je bila vsa infrastruktura. 90 odstotkov mesta je poškodovanega, 80 odstotkov hiš bo treba porušiti,” je še sporočil.

Zavzetje Severodonecka na območju Donbasa je eden od ključnih ciljev ruske vojske, ki si prizadeva prevzeti nadzor nad obsežnim območjem na vzhodu Ukrajine.

Strateško pomembno industrijsko mesto je bilo v zadnjih tednih prizorišče uličnih spopadov, saj so se ukrajinski vojaki silovito upirali ruski vojski, ki pa je imela v oborožitvi nad njimi premoč.

Ukrajinci so se bili že primorani umakniti iz večjega dela mesta, nadzor so ohranjali le na industrijskih območjih.

Po besedah Hajdaja se ruske sile sedaj že osredotočajo na sosednji Lisičansk, ki je tudi tarča močnega ruskega obstreljevanja. Že v četrtek so Rusi zavzeli dodatno ozemlje južno od obeh mest, kar je sprožilo skrb, da bodo ukrajinske sile na območju kmalu obkoljene.

Popolno zavzetje Severodonecka in Lisičanska bi Rusom omogočilo nadzor nad regijo Lugansk in napredovanje globlje na območje Donbasa, ki ga poleg Luganska sestavlja še regija Doneck.

Po besedah njenega guvernerja Pavla Kirilenka za prebivalce ni varno več več nobeno mesto v regiji. Njihov glavni cilj trenutno pa naj bi bil ustaviti napredovanje Rusov proti mestoma Slavjansk in Kramatorsk. V slednjem naj bi bilo okoli 45.000 ljudi. Kramatorsk je pred vojno imel okoli 150.000 prebivalcev, še piše AFP.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen