Ukrajina poroča o številnih ruskih raketnih napadih, tudi iz Belorusije

0

Rusija je danes izstrelila rakete na več ukrajinskih regij, in sicer Lvov, Mikolajiv, Žitomir, Černigiv in Hmelnicki, poroča ukrajinski generalštab. Nekatere od raket naj bi ruske sile izstrelile tudi iz Belorusije. V okolici mesta Lisičansk na vzhodu države pa je ukrajinska vojska odbila več ruskih napadov na pomembno oskrbovalno pot.

Okoli 5. ure zjutraj je bila regija Černigiv tarča napada z raketami, od katerih jih je 20 bilo izstreljenih z ozemlja Belorusije, je severno poveljstvo ukrajinske vojske zapisalo na Facebooku in dodalo, da je glavna tarča bila vas Desna, v kateri je bila zadeta infrastruktura.

O žrtvah zaenkrat ne poročajo, prav tako pa niso navedli, ali je bila prizadeta infrastruktura vojaška ali civilna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rakete iz Belorusije so priletele tudi v regijo Žitomir, kjer je skupno padlo 24 raket, umrl pa je en vojak, je sporočil župan mesta Žitomir Sergej Suhomlin.

Ukrajinska zračna obramba je na območju regije Hmelnicki uspela sestreliti dve raketi, v regiji Mikolajiv na jugu Ukrajine pa obseg škode in število morebitnih žrtev še ocenjujejo, je dejala tiskovna predstavnica lokalne uprave.

Ukrajinske sile so prav tako danes v bližini mesta Bahmut odbile ruske napade med krajema Volodimirivka in Pokrovsk, skozi katera poteka ključna oskrbovalna pot za mesto Lisičansk, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija namreč sedaj obstreljuje Lisičansk, ki je njena naslednja strateška tarča v prizadevanju za osvojitev Donbasa, po tem ko so se ukrajinske sile pred kratkim po večtedenskih hudih spopadih umaknile iz Severodonecka.

Do napadov prihaja ravno v času, ko se bosta danes v Sankt Peterburgu sestala ruski predsednik Vladimir Putin in njegov beloruski kolega Aleksander Lukašenko. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa naj bi Belorusijo obiskal v četrtek in petek.

Čeprav Belorusija ni neposredno vpletena v konflikt z Ukrajino, pa so oblasti v Minsku ruski vojski dale na razpolago belorusko ozemlje kot izhodišče za kopenski napad na Kijev. Država, ki jo od leta 1994 vodi Lukašenko, je tudi zato podvržena mnogim sankcijam Zahoda.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen