Putin ob ruskem državnem prazniku pozval k enotnosti naroda, spomnil tudi na dosežke Petra Velikega

0

Ruski predsednik Vladimir Putin je v luči vojne v Ukrajini danes poudaril, kako pomembno je, da Rusi ostanejo enotni. Pozval jih je, naj gradijo “na globokih občutkih domoljubja” in “duhovnih temeljih”, ki segajo v rusko zgodovino. V govoru ob ruskem državnem prazniku je znova tudi spomnil na pomen Petra Velikega za razvoj Rusije kot velesile.

“Danes se še posebej močno zavedamo, kako pomembno je, da so domovina, naša družba in ljudje enotni,” je po poročanju britanskega BBC ob dnevu Rusije dejal Putin.

Dan Rusije od leta 1992 praznujejo v spomin na sprejetje deklaracije o suverenosti Ruske federacije 12. junija 1990, s katero je bila razglašena “neodvisnost” Rusije od nekdanje Sovjetske zveze.

Putin se je na slovesnosti v Kremlju, na kateri so podelili državna priznanja, znova tudi poklonil Petru Velikemu, ki ga je omenil že pred dnevi v svojem govoru ob 350. obletnici rojstva tega ruskega vladarja.

Spomnil je, da so bile reforme, ki jih je izvedel Peter Veliki, temelj za razvoj Rusije in so državo spremenile v močno svetovno silo.

Pod Petrom, ki je vladal 43 let (1682-1725), je bil dosežen velik napredek na skoraj vseh področjih, predvsem v vladi, gospodarskem razvoju in “pri ustvarjanju močne in nepremagljive vojske in mornarice”, pa tudi v šolstvu, zdravstvu in kulturi, je po poročanju španske tiskovne agencije EFE dejal Putin.

“O Petru se še vedno krešejo mnenja, a nemogoče je ne priznati, da je prav pod tem vladarjem Rusija postala velika in močna svetovna sila,” je še dejal ruski predsednik.

Putin je sicer Petra Velikega v povezavi z vojno v Ukrajini omenil že pred dnevi, ko je invazijo na to državo skušal upravičiti z besedami, da si Rusija prizadeva povrniti svoja prvotna ozemlja, kot je to v začetku 18. stoletja storil Peter Veliki.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen