Moški, ki je v Berlinu zapeljal v množico, naj bi deloval namerno

0

Moški, ki je v sredo v Berlinu zapeljal v množico, ubil eno osebo in jih poškodoval 29, ima duševno motnjo in je deloval namerno, je danes sporočila županja mesta Franziska Giffey. Na dogodek se je odzval tudi nemški kancler Olaf Scholz, ki je na Twitterju izrazil solidarnost s poškodovanimi in bližnjimi umrle.

Policijska preiskava sredine tragedije je pokazala, “da je šlo za dejanje osebe z duševno motnjo”, je županja Berlina Franziska Giffey povedala za javno televizijo RBB. Preiskovalci poskušajo s pomočjo tolmača še vedno dešifrirati “zmedene izjave” storilca, je še dodala.

Nemško tožilstvo je moškega, ki je z avtomobilom zapeljal v množico ljudi na eni od glavnih berlinskih ulic, obtožilo enega umora in 31 poskusov umora, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Moški kaže “razmeroma močne znake” paranoidne shizofrenije, je potrdil tiskovni predstavnik državnega tožilstva Sebastian Büchner. Tožilstvo bo zahtevalo, da moški ostane v psihiatrični oskrbi, je dodal. Potrdil je tudi, da so v osumljenčevem stanovanju našli droge.

Nadaljnja preiskava bo pokazala, ali je bila vzrok zločina duševna bolezen, vendar je trenutno izključeno, da bi šlo za teroristično dejanje, je po navedbah dpa še dejal Büchner.

Nemški kancler Olaf Scholz se je na dogodek odzval na Twitterju, kjer je izrazil solidarnost z bližnjimi umrle kot tudi s poškodovanimi, ki jim je zaželel čimprejšnje okrevanje, navaja dpa.

Preiskovalci, ki so v prtljažniku storilčevega avtomobila našli posterje z referencami na Turčijo, še vedno ne vedo, če so ti povezani z storilčevimi motivi za dejanje.

Berlinska notranja ministrica Iris Spranger je sicer že v sredo zanikala poročanje medijev, da so v avtomobilu našli pismo s priznanjem, je pa potrdila, da so bili v njem “plakati z opazkami o Turčiji”. Vendar pa so varnostni viri za AFP povedali, da vozilo ni bilo voznikovo, in opozorili, da vsebina vozila morda ni njegova.

29-letni moški nemško-armenskega porekla je v sredo okoli 10.30 na ulici Tauentzienstrasse zapeljal na pločnik v množico ljudi. Nato se je z vozilom vrnil na cesto, se odpeljal kakih 200 metrov naprej, kjer je zopet zapeljal na pločnik in pristal v izložbi trgovine s parfumi.

Voznik je trčil v skupino srednješolcev iz majhnega mesta Bad Arolsen v osrednji nemški zvezni deželi Hessen, ki so bili v Berlinu na šolskem izletu. Umrla je učiteljica, drugi učitelj pa je bil hudo poškodovan. Poškodovanih je bilo tudi 14 otrok.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen