Krek v odstopni izjavi: Odločitev sem sprejel po mesecu neznosnih političnih pritiskov

1

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je v odstopni izjavi, ki jo je pridobila STA, zapisal, da je odločitev sprejel “po mesecu neznosnih političnih pritiskov, ki so jih predstavniki oblasti ter njihovi odposlanci izvajali” nad njim po menjavi vlade. Meni, da bi z vztrajanjem na funkciji povzročil škodo NIJZ.

Da je Krek odstopil, je STA neuradno izvedela že v sredo, danes pa je uradna potrditev o njegovem odstopu prišla tudi iz dnevnega reda današnje izredne seje sveta NIJZ, na kateri so se seznanili s Krekovo odstopno izjavo in za v. d. direktorja NIJZ imenovali Branka Gabrovca, sicer tudi zaposlenega na NIJZ in mariborski fakulteti za zdravstvene vede, ki v koalicijski stranki SD predseduje odboru za zdravje.

Kot je Krek zapisal v odstopni izjavi, je na mestu direktorja vztrajal tako dolgo, ker je mnenja, “da se politika ne bi smela vmešavati v imenovanje direktorja NIJZ in bi moral biti izbran na razpisu in delati cel mandat, kar bi zagotavljalo ciklični razvoj NIJZ”.

Naknadno je Krek v izjavi za STA še dodal, da se je politika vmešala v strokovno delo inštituta in dosegla to, kar je hotela. Vodenje NIJZ je prevzel v najtežjem obdobju, je izpostavil. Kot pravi, je ponosen, da je delo skupaj z ekipo opravil vrhunsko.

Meni, da bi v tem trenutku z vztrajanjem na funkciji povzročal škodo NIJZ zaradi “nadaljnjega blatenja v javnosti in posledično zbujanjem dvoma v sporočila in priporočila NIJZ”. V luči ponovnega porasta koronavirusnih okužb je to škoda, ki je noben specialist javnega zdravja ne bi želel povzročiti. “Ker ne vidim drugega izhoda, moram kljub vsemu odstopiti,” je dodal.

Napovedal je še, da bo po temeljitem razmisleku verjetno sprožil ustrezna pravna sredstva zoper vpletene, “ker je tovrstno vedenje oseb na oblasti nesprejemljivo kot tudi kaznivo”. Za STA je dodal, da ima v mislih kazensko ovadbo.

Informacije, da Krek namerava odstopiti, so v medijih sicer zaokrožile v začetku junija. Za STA je tedaj povedal, da politika pritiska nanj, naj odstopi, a da tega ne namerava storiti. Na položaj namreč ni bil imenovan politično, ampak na podlagi strokovnih kompetenc, je zagotovil.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pa je večkrat pojasnil, da ne uživa njegovega zaupanja, a da je morebitna razrešitev v pristojnosti sveta NIJZ.

Število komentarjev: 1
  1. Gasilec pravi

    O izplačanem honorarju za nenapisano knjigo pa ne govori?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen