Frontex: Število nezakonitih migracij v EU se je povečalo za 82 odstotkov

0

Število nezakonitih prehodov migrantov v Evropsko unijo se je med januarjem in majem v primerjavi z enakim obdobjem leta 2021 povečalo za 82 odstotkov, je danes sporočila evropska agencija za zunanje meje Frontex. Najbolj aktivne poti migrantov v EU v letu 2022 so poti preko Balkana ter osrednje in vzhodne sredozemske regije.

V prvih petih mesecih letošnjega leta naj bi v EU nezakonito vstopilo 86.420 ljudi. Samo v maju je to pot opravilo 23.500 nezakonitih migrantov, kar pa znaša 75-odstotno povečanje glede na prejšnji maj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V izračune niso bili vključeni Ukrajinci, ki so v EU vstopili prek uradnih mejnih prehodov. Od začetka ruske invazije na Ukrajino je sicer po podatkih agencije v EU neposredno iz Ukrajine ali prek Moldavije vstopilo 5.5 milijona Ukrajincev.

Najbolj aktivne poti migrantov v EU v letu 2022 so bile poti preko zahodnega Balkana, pa tudi osrednje in vzhodne sredozemske regije.

Preko zahodnega Balkana je bilo zabeleženih več kot 40.000 nezakonitih migracij, kar trikrat več kot lani. Večino migrantov na tej poti so predstavljali Sirci in Afganistanci. Približno 16.000 migrantov, večinoma iz Bangladeša, Egipta in Tunizije, je uporabilo osrednjo sredozemsko pot.

Več kot 13.000 jih je prečkalo prek vzhodnega Sredozemlja, kar je za 116 odstotkov več kot lani. Dve tretjini naj bi jih potovalo prek Cipra, kjer se je število prehodov povečalo za 213 odstotkov. Večina migrantov na tej poti je bila iz Demokratične republike Kongo, Nigerije in Sirije.

Na vzhodni meji EU je število nezakonitih prehodov migrantov naraslo na 2155, kar je štirikrat več kot v enakem obdobju lani. Večina nezakonitih migrantov, ki so uporabili to pot, je bila iz Belorusije, Iraka in Ukrajine, navaja Frontex. Ob tem dodajajo, da se je povečalo tudi število migrantov, ki so prečkali Rokavski preliv v obe smeri, in sicer za 122 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen