Evropski parlament podprl prepoved vozil z motorjem na notranje izgorevanje po letu 2035

0

Evropski parlament je danes s 339 glasovi za in 249 glasovi proti podprl predlog prepovedi prodaje novih vozil z motorji na notranje izgorevanje v EU po letu 2035. Gre za ukrep v okviru evropskega podnebnega svežnja Pripravljeni na 55, s katerim se je EU zavezala k podnebni nevtralnosti do leta 2055.

Evropski parlament bo zdaj lahko odprl pogajanja z državami članicami, med katerimi lahko še vedno pride do sprememb sprejetega besedila, ki med drugim predvideva zmanjšanje izpustov za leto 2030 na 55 odstotkov za avtomobile in 50 odstotkov za kombinirana vozila v primerjavi z letom 2021.

Poročevalec Jan Huitema iz vrst liberalne skupine Renew je dejal, da je revizija standardov za izpuste ogljikovega dioksida ključni element za doseganje podnebnih ciljev.

“S temi standardi ustvarjamo jasne zahteve za avtomobilsko industrijo ter spodbujamo inovacije in naložbe za proizvajalce avtomobilov. Poleg tega bosta nakup in vožnja brezemisijskih avtomobilov za potrošnike cenejša. Veseli me, da je Evropski parlament podprl ambiciozno revizijo ciljev za leto 2030 in podprl cilj 100 odstotkov za leto 2035, ki je ključnega pomena za doseganje podnebne nevtralnosti do leta 2050,” je dodal.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen