Dunaj v 8-milijardno prenovo vseh mestnih bolnišnic do leta 2040

0

Dunaj namerava do leta 2040 prenoviti in modernizirati vse mestne bolnišnice. V prenovo, ki bo sledila tehnološkim in demografskim trendom, bo mesto investiralo približno osem milijard evrov.

Da bi Dunaj lahko sledil tehnološkemu napredku in demografskim spremembam, so se mestne oblasti odločile za obsežne investicije v prenovo mestnih bolnišnic. V okviru največjega in najobsežnejšega investicijskega programa v zgodovini Dunajskega združenja zdravstvenih zavodov bo mesto do leta 2040 posodobilo vse bolnišnice v lasti mesta. Pri sanaciji bodo upoštevali najvišje energetske standarde in zasledovali cilj podnebne nevtralnosti do leta 2040. Zdravstvena oskrba pacientov med prenovo ne bo motena.

“Zdravstveni sistem je eno izmed najpomembnejših področij delovanja mesta. Pandemija koronavirusa je pokazala, kako pomembna je hitra in učinkovita zdravstvena oskrba na najvišji ravni. Investicijski paket je predpogoj za to, da vsem Dunajčanom zagotovimo prost dostop do najsodobnejše medicine v prihodnjih desetletjih,” je dejal dunajski minister za zdravstvo Peter Hacker.

Že pred leti je Dunaj v okviru Bolnišničnega koncepta 2030 pričel z modernizacijo zdravstva. V prvi fazi, ki je že zaključena, so zmanjšali število bolnišnic in več manjših združili v večje. Tako ima avstrijska prestolnica danes sedem mestnih bolnišnic, po dve v treh regijah. Poleg teh predstavlja univerzitetna bolnišnica AKH Dunaj osrčje zdravstvene oskrbe glavnega mesta in celotne države. “Najboljši zdravstveni sistem potrebuje najboljše bolnišnice. Vsak Dunajčan bi moral imeti leta 2040 dostop do najsodobnejše medicine, ne glede na starost, narodnost ali dohodek,” je poudaril Hacker.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen