AMZS pričakuje poletje zastojev; tujih voznikov bo še do 10% več kot rekordnega leta 2019

0

Letos poleti bo promet na slovenskih cestah zlasti ob petkih in sobotah občutno povečan v smeri proti Hrvaški, ob sobotah in nedeljah pa v obratni smeri, pričakuje AMZS. Po ocenah nekaterih evropskih avtomobilskih klubov bo tujih voznikov, ki bodo potovali proti turističnim krajem, za pet do deset odstotkov več kot v rekordnem letu 2019.

Kot je Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) v petek objavila na svoji spletni strani, bo to poletje glavni razlog za povečan promet na naših cestah – po napovedih, ki jih je AMZS dobila od nekaterih partnerskih evropskih avtomobilskih klubov – za pet do deset odstotkov več tujih voznikov v primerjavi s sicer rekordnim predkoronskim letom 2019, ki bodo potovali na počitnice proti morju in drugim turističnim krajem.

“Povečano število turistov na naših cestah iz smeri Avstrije proti Hrvaški opažamo že v teh dneh, v nedeljo pa pričakujemo zelo povečan promet v obratni smeri. Še več prometa pričakujemo vse nadaljnje počitniške konce tednov,” je dejal Matic Zupančič iz informacijskega centra AMZS.

Voznikom svetuje, naj se, če je mogoče, izognejo potovanju proti morju ob petkih popoldne, ko bo promet že tako povečan zaradi popoldanske prometne konice, in ob sobotah med 7. in 16. uro, ko pričakujejo največ zastojev. Gost promet bo po napovedih tudi v obratni smeri, torej od Hrvaške proti Avstriji in Italiji, predvsem ob sobotah ves dan ter ob nedeljah dopoldan in proti poznemu popoldnevu.

Čeprav večina držav trenutno nima ukrepov v povezavi z epidemijo covida-19, je priporočljivo tudi preveriti aktualne prometne in druge informacije za državo, v katero potujejo. Ti podatki so objavljeni na spletni strani AMZS, ministrstva za zunanje zadeve in veleposlaništev ter drugih pristojnih institucij.

Zupančič poudarja, naj se vozniki na pot odpravijo dovolj zgodaj, saj s tem zmanjšajo verjetnost, da se bodo na cesti ali mejnem prehodu znašli v zastoju. Če pa do tega že pride, so jutranje temperature bolj prijazne za čakanje v koloni. S sabo naj imajo dovolj vode oz. brezalkoholne pijače in tudi kakšen prigrizek, ki pride prav, če zastoji trajajo dlje časa. Rezervoar goriva ali baterija električnega avtomobila naj bosta dovolj polna tudi za primer, da se bo pot časovno bistveno podaljšala.

Če vozniki obstanejo v zastoju, naj poskrbijo za ustrezno razvrščanje, da omogočijo vzpostavitev reševalnega pasu. Takoj, ko opazijo, da se promet ustavlja, naj se na avtocesti ali hitri cesti razvrstijo skrajno levo, če so na prehitevalnem pasu, oz. skrajno desno, tudi na odstavni pas, če so na voznem pasu. Zapuščanje vozila, ki stoji v koloni, je smrtno nevarno – avtocesta ni postajališče oz. počivališče, kjer bi se lahko mirno sprehajali, zato naj voznik in sopotniki vozila ne zapuščajo, če to ni nujno potrebno, poudarja Zupančič.

Pred odhodom na pot je treba poskrbeti za brezhibno delovanje vozila. Pri AMZS, ki ponuja tudi kontrolne servisne preglede, še zlasti priporočajo, da se preveri ustreznost pnevmatik, ali delujejo vsa svetlobna telesa, količine in stanje motornega olja in čistila za stekla, ustreznost metlic brisalcev, stanje akumulatorja. Vozniki naj preverijo tudi, ali imajo v avtomobilu obvezno opremo in veljavnost kompleta za prvo pomoč.

Priporočajo tudi, naj vozniki preverijo veljavnost prometnega in vozniškega dovoljenja ter ali v izbrani državi dopustovanja potrebujejo zeleno karto. V primeru okvare ali nesreče v tujini naj bodo pozorni, koga pokličejo na pomoč, da ne bodo žrtve zlorabe ali goljufije.

Pomembno je tudi, kako je v avtomobil naložena prtljaga. Težje predmete je treba zložiti na dno prtljažnika, takoj za zadnjo klop, nanje pa nanje pa zložiti ostale, lažje kose prtljage. Prtljaga naj ne sega prek višine zadnjih sedežev, če pa že ne gre drugače, naj bodo tam res najlažji predmeti, nikakor pa ne predmeti z ostrimi robovi ali veliko maso, opozarjajo v AMZS.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen