Vlada v DZ vložila predlog za prekinitev več sporazumov med Slovenijo in Rusijo

0

Potem ko je vlada v četrtek sprejela pobudo za prekinitev več sporazumov med Slovenijo in Rusijo, je predlog danes vložila v DZ. Kot je ob tem zapisala, želi v luči nadaljevanja agresije Rusije na Ukrajino povečati politični pritisk na Rusijo ter s tem prispevati k miru in preprečiti genocid.

V luči ruske agresije nad Ukrajino je vlada že odpovedala več mednarodnih pogodb z Rusijo, in sicer je bilo marca odpovedanih šest dvostranskih aktov, v gradivu navaja vlada. Prekinjene so bile pogodbe, ki so urejale sodelovanje na pravosodnem in visokošolskem področju ter ustanovitev in delovanje znanstveno-kulturnih centrov in mednarodnega raziskovalnega centra za drugo svetovno vojno.

Po podatkih zunanjega ministrstva tako ostaja v veljavi še 55 aktov, vlada pa ocenjuje, da je zaradi ruske agresije na Ukrajino smiselno, da se Slovenija odpove še dodatnim sporazumom.

Pri tem je na seznamu še veljavnih sporazum navedla sporazume o sodelovanju v kulturi, znanosti in izobraževanju, o medsebojnem varovanju tajnih podatkov ter o vojnih grobiščih, je razvidno iz gradiva, objavljenega na spletni strani državnega zbora.

Na seznamu nasledenih mednarodnih pogodb, ki so v veljavi, pa so pogodba o pravni pomoči v civilnih, družinskih in kazenskih zadevah, sporazum o nadaljnjem sodelovanju na področju miroljubne uporabe jedrske energije, sporazum o sodelovanju na področju turizma, sporazum o vzajemnem priznavanju dokumentov o izobraževanju in znanstvenih stopenj ter plačilni sporazum med Socialistično federativno republiko Jugoslavijo in Zvezo sovjetskih socialističnih republik.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen