SDS ob koncu mandata DZ 2018 – 2022: Ocenjujemo, da smo v danih pogojih in tudi sicer opravili odlično delo!

1

SDS ob izteku mandata DZ ocenjuje, da so bili v prvem delu mandata konstruktivna opozicija, v drugi polovici mandata, ko so prevzeli vodenje koalicije in se spopadali z epidemijo covida-19 pa so v danih pogojih in tudi sicer delo opravili odlično. O tem pričajo številni sprejeti zakoni in domala povsem uresničena koalicijska pogodba, menijo v SDS.

SDS je začetek mandata v DZ preživela v opozicijskih klopeh, kjer ocenjujejo, da so nastopali konstruktivno in v dobrobit Slovenije. V drugi polovici mandata pa so bili vodilna koalicijska stranka.

Pogoji dela so bili zahtevni, že v samem začetku so se spopadli z epidemijo covida-19, vse zakonske rešitve pa so morale biti usklajene z nazorsko raznolikimi in zahtevnimi koalicijskimi partnerji ter z delom opozicije, so zapisali. Ocenjujejo, da so delo opravili odlično. “Vse to ob izjemno nestrpnem poročanju večjega dela medijskega prostora,” menijo.

Kot ključne uspehe izpostavljajo sprejetje 10 protikoronskih paketov, s katerimi so blažili posledice epidemije v celotni družbi, pri čemer so dodali, da niso pozabili nikogar. Sprejeli so tudi številne zakone, ki imajo po njihovem mnenju neposreden učinek na izboljšanje kvalitete življenja državljanov in državljank.

Izpostavili so zakon o dohodnini, “ki vsem prinaša višje plače”, sistemsko financiranje zdravstva, vojske in športa. Našteli so še izboljšanje pogojev poslovanja gospodarskih družb in zmanjševanje administrativnega bremena fizičnih in pravnih oseb, ter povečanje povprečnin za občine, “s čimer smo začrtali pot bolj uravnoteženega razvoja celotne države”.

Razmerja med koalicijo in opozicijo v iztekajočem se mandatu po njihovem mnenju niso bila nejasna, “temveč jasno začrtana”. Delo v preteklem mandatu je bilo po njihovem mnenju sicer zahtevno, zaradi zahtevnih in nazorsko različnih koalicijskih partnerjev. “Hkrati se je bilo potrebno za podporo zakonom pogajati tudi s formalno in deklarativno opozicijskimi strankami,” so dodali.

SDS je v koaliciji sicer sodelovala z NSi in SMC/Konkretno, v DZ pa je imela še načelno podporo poslanske skupine DeSUS in SNS.

SDS je bila v preteklem mandatu pobudnica treh preiskovalnih komisij. Preiskovale so zagotavljanje zaščitne opreme in ukrepe, kjer so zajeli tudi obdobje predhodne vlade Marjana Šarca. Pod drobnogled so vzele program otroške kardiologije ter nabave v zdravstvu, ter ugotavljale zlorabe v zadevi Franc Kangler. V SDS ocenjujejo, da so vse tri komisije svoje delo dobro opravile.

SDS, ki je na zadnjih volitvah dobila 25 poslancev, mandat pa bo končala z enim več, bo v prihodnjem mandatu s 27 poslanci v opoziciji, kjer bo “kot doslej delovala konstruktivno in v dobrobit Slovenije ter njenih državljanov”, so zapisali. Vodja poslanske skupine SDS v prihajajočem mandatu pa bo znan po konstitutivni seji nove poslanske skupine.

Število komentarjev: 1
  1. Gasilec pravi

    Lastna hvala cena mala! Res ste delali odlično za svoj žep

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen