Ruska vojska naj bi se bližala “osvoboditvi” regije Lugansk

0

Ruske oblasti so danes sporočile, da njihove enote napredujejo prek vzhodnoukrajinske regije Donbas in se tako bližajo “osvoboditvi” ljudske republike Lugansk. Opozarjajo, da se je ruski vojski predalo preko 1900 ukrajinskih vojakov, v jeklarni Azovstal pa naj bi se še vedno nahajalo do 600 ukrajinskih borcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Osvoboditev ljudske republike Lugansk se bliža koncu,” je danes na sestanku dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu in pri tem udeležence obvestil, da se nekaj ukrajinskih borcev še vedno zadržuje v oblegani jeklarni Azovstal v pristaniškem mestu Mariupolj.

Ruski vojski naj bi se od ponedeljka predalo 1908 ukrajinskih vojakov iz jeklarne. Velika večina zajetih vojakov je bila premeščena v nekdanjo zaporniško kolonijo v regiji Doneck, njihova usoda pa ostaja nejasna. Po navedbah Moskve je v obsežnem industrijskem kompleksu morda še vedno skritih do 600 ukrajinskih borcev.

Medtem je Šojgu naznanil, da se blokada Azovstala nadaljuje in poročal o 177 civilistih, ki jih je Rusija evakuirala iz jeklarne in jim zagotovila zdravstveno oskrbo. Ruske oblasti so ob tem zatrdile, da je bilo v tri mesece trajajoči vojni na območja pod ruskim nadzorom skupaj prepeljanih že skoraj 1,4 milijona ljudi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen