Reynders: Pri madžarskem spoštovanju vladavine prava brez pozitivnih premikov

0

Ministri EU za evropske zadeve so v Bruslju opravili četrto zaslišanje Madžarske v okviru 7. člena pogodbe EU, pri čemer je po besedah češkega ministra Mikulaša Beka prvič prišlo do prave izmenjave mnenj. Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je sicer poudaril, da ne more poročati o pozitivnih premikih glede vladavine prava na Madžarskem.

Kot je povedal Reynders, sta z evropsko komisarko, pristojno za evropske vrednote, Vero Jourovo na zasedanju predstavila razvoj dogodkov od decembra, ko sta nazadnje predstavila stanje glede vladavine prava na Madžarskem.

Komisarja sta na področju medijev izpostavila zaskrbljenost glede neodvisnosti madžarskega medijskega regulatorja, saj je vse člane imenovala vladajoča stranka Fidesz.

Glede pravosodja sta kot pozitivno označila zvišanje plač, tudi sodnikom in tožilcem, ter uvedbo zakona, ki omogoča kompenzacije za sodne zamude v civilnih postopkih. Opozorila pa sta na pravosodno revizijo administrativnih odločitev.

“Nimam veliko pozitivnega za povedati v primerjavi s predstavitvijo stanja decembra,” je po današnjem zasedanju povedal Reynders. Poudaril je, da to obžaluje in da je komisija vedno pripravljena na sodelovanje.

Po njegovih besedah bi postopek najlažje končali, če bi Budimpešta spoštovala vrednote na področju vladavine prava.

Po mnenju češkega ministra za evropske zadeve Beka, ki je vodil zasedanje, pa je pozitivno to, da je danes v primerjavi s preteklimi zaslišanji prišlo do prave izmenjave mnenj in ni šlo zgolj za niz monologov.

Češka, ki bo julija od Francije prevzela predsedovanje Svetu EU, si bo prizadevala za razpravo o reviziji postopka po 7. členu pogodbe EU, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic kršiteljici temeljnih evropskih vrednot. O tem bodo razpravljali v okviru tria predsedujočih držav, v katerem sta poleg Češke še Francija in Švedska, je povedal Bek, ki je današnje zasedanje vodil namesto predstavnika francoskega predsedstva.

Madžarsko je danes zastopala ministrica za pravosodje Judit Varga, ki je pred zasedanjem poudarila, da so madžarski volivci na postopek proti Madžarski odgovorili na volitvah 3. aprila, ko so podprli vladno evropsko politiko.

“Člen 7 začenja postajati breme za tiste, ki so ga sprožili. Postopek zdaj daleč presega analizo pravnih sistemov,” je povedala.

Državni sekretar na slovenskem zunanjem ministrstvu Gašper Dovžan pa je v razpravi podprl spoštovanje vladavine prava v uniji, vseh državah članicah ter institucijah EU. Zavzel se je za objektiven in transparenten pristop ter dosledno spoštovanje načela enake obravnave, s ciljem utrjevanja medsebojnega zaupanja držav članic in institucij EU, so sporočili z MZZ.

Ministri za evropske zadeve so največ časa na današnjem zasedanju po besedah Beka namenili zaslišanju Madžarske, obenem pa so opravili tudi priprave na izredni vrh EU, ki bo v začetku prihodnjega tedna, in redni vrh konec junija.

Podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič je izrazil upanje, da bodo voditelji podprli predloge komisije glede nadaljnje makrofinančne pomoči Ukrajini in skupnih nabav orožja. Pričakuje tudi splošno podporo načrtu za odpravo odvisnosti od ruskih fosilnih goriv REPowerEU, ki ga je komisija predstavila pretekli teden.

Dovžan je glede tega poudaril pomen nadaljnje podpore Ukrajini ter izrazil pričakovanje, da bo Evropski svet dal močno politično sporočilo podpore evropski perspektivi Ukrajine, pa tudi drugih aspirantk.

Izrazil je tudi podporo opustitvi rabe fosilne energije iz Rusije in poudaril pomen čim hitrejšega energetskega prehoda.

Ministri so po besedah Beka tudi zbližali stališča glede metodologije, kako bodo obravnavali predloge, oblikovane v okviru nedavno končane konference o prihodnosti Evrope.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen