Nepravično razdeljena mesta v delovnih telesih DZ; SDS zaradi nestrinjanja ne bo predlagala svojih kandidatov na predsedniška in podpredsedniška mesta

5

Kolegij predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič je danes razdelil mesta v parlamentarnih delovnih telesih, ki pripadajo posameznim poslanskim skupinam.

Po sprejetem razrezu bo Svobodi pripadlo devet predsedniških mest, SDS pet, NSi tri, SD dva in Levici eno.

S tem pa se niso strinjali v poslanski skupini SDS. Po prvotnem razrezu naj bi namreč SDS pripadlo šest predsedniških mest, a so v koaliciji pritrdili predlogu NSi, da eno izmed mest, predvidenih za SDS, pripade njim.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je zato napovedala, da v SDS na predsedniška in podpredsedniška mesta ne bodo predlagali svojih kandidatov. O tem bo sicer DZ odločal na jutrišnji izredni seji.

DZ na izredni seji v sredo o kandidatu za mandatarja Golobu

Kolegij predsednice DZ se je dogovoril o sklicu izredne seje DZ, na kateri bodo poslanci v sredo glasovali o kandidatu za mandatarja Robertu Golobu. Na dnevnem redu je med drugim tudi glasovanje o podpredsednikih DZ, kandidatki za generalno sekretarko Uršuli Zore Tavčar ter imenovanje predsednikov in podpredsednikov delovnih teles DZ.

Podporo kandidatu za mandatarja Golobu so napovedali že v SD in Levici, pa tudi predstavnika italijanske in madžarske narodne skupnosti, kandidat za predsednika vlade lahko tako računa na 55 poslanskih glasov. Predsednika vlade sicer DZ voli z večino glasov vseh poslancev, glasovanje je tajno.

Na dnevnem redu seje bodo tudi volitve podpredsednikov DZ. Predsedniku državnega zbora pri delu namreč pomagajo največ trije podpredsedniki, DZ je eno izmed podpredsednic, in sicer poslansko SD Meiro Hot, izvolil že na ustanovni seji DZ, preostale podpredsednike morajo poslanci izvoliti najpozneje v 30 dneh po konstituiranju.

Eno podpredsedniško mesto po poslovniku pripada največji opozicijski poslanski skupini, v tem sklicu DZ torej SDS, ki pa je že sporočila, da do izredne seje DZ svojega kandidata še ne bodo predlagali. Še eno podpredsedniško mesto pa tokrat pripada tudi Levici, v stranki na to mesto predlagajo poslanko Natašo Sukić.

Na mizi poslank in poslancev bo tudi predlog odloka o ustanovitvi in nalogah delovnih teles DZ, med mandatno-volilnimi zadevami pa glasovanje o predlogu sklepa o imenovanju predsednikov in podpredsednikov delovnih teles DZ, predlog sklepa o izvolitvi predsednika, podpredsednika in članov komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb in predlog sklepa o imenovanju generalne sekretarke DZ. Na to mesto je predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič predlagala dosedanjo generalno sekretarko DZ Uršulo Zore Tavčar, ki to funkcijo opravlja že dva mandata, soglasna podpora pa se ji med poslanskimi skupinami obeta tudi tokrat.

Št. komentarjev: 5
 1. Pubec pravi

  Očitno je, da če ne gre na roko sdss, je vse nepravično

 2. ufff pravi

  uff..levičarji so pač taki in to vedno..hivavski, divje nestrpni, mafijsko delujoči, vedno sovražno nastrojeni, totalitarno opranoglavi….levičarji so vedno le navadni smrdeči podivjani pra sci in svi nje…ko enkrat razumeš in sprejmeš tole, je vse ok in predvidljivo…ajd

  1. Pubec pravi

   Tudi ti gornji si zelo predvidljiv pra..sec in opranoglava svi…nja. ( po tvoje tudi hivavsko nepismena svi..nja)

 3. raft pravi

  Levica in SD sta prišla v parlament s krajo glasov volilcev.

 4. raft pravi

  Kljub temu, da je dr. Robert Golob izobražen možakar zelo dvomim, da se zaveda v kakšen položaj so ga spravili veleumni zagovorniki komunizma v Sloveniji. V varno razdaljo so se umaknili razni Golobiči, Kosi, rdeči Biščak……..in se jim fuka za Roberta nekako tako, kot se jim je za Ivana Kramgergerja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen