Evropski parlament pozval k ustanovitvi sodišča za obravnavo ruskih zločinov v Ukrajini

0

(19.05.2022) Evropski parlament je danes sprejel dve resoluciji, s katerimi poziva EU k ustanovitvi posebnega mednarodnega sodišča, ki bi obravnavalo domnevna ruska kazniva dejanja, storjena v Ukrajini. Hkrati poziva tudi k financiranju reševanja posledic vojne z zaplembo sredstev ruskih oligarhov in polno uporabo obstoječega proračuna EU.

Prva današnja sprejeta resolucija poziva EU, naj podpre ustanovitev posebnega mednarodnega sodišča za kaznovanje agresije nad Ukrajino, pred katerim bi lahko obravnavali ruske politične voditelje in vojaške poveljnike.

Prav tako poslanci in poslanke želijo, da EU zagotovi vse potrebne človeške in proračunske vire ter upravno, preiskovalno in logistično podporo, potrebno za ustanovitev tega sodišča, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Po mnenju Evropskega parlamenta poročila o grozodejstvih, kot so vsesplošno obstreljevanje mest, prisilne deportacije, uporaba prepovedanega orožja, napadi na civiliste, usmrtitve in spolno nasilje pomenijo kršitve mednarodnega humanitarnega prava in bi lahko pomenila vojna hudodelstva.

Pri tem so poslanci poudarili, da se ta doslej niso preganjala in da obstaja resna nevarnost, da bodo zaradi nadaljevanja sovražnosti dokazi, povezani z vojnimi zločini, uničeni.

Prav tako v celoti podpirajo ustanovitev skupne preiskovalne skupine na pobudo Litve, Poljske in Ukrajine, ki jo usklajuje Agencija EU za pravosodno sodelovanje v kazenskih zadevah (Eurojust), ter spodbujajo tudi druge države članice, da se pridružijo tej skupini.

Medtem je Evropski parlament danes sprejel še resolucijo, v kateri poziva k financiranju za reševanje posledic vojne v Ukrajini z zaplembo sredstev ruskih oligarhov, novimi lastnimi sredstvi EU in polno uporabo obstoječega proračuna EU. Parlament namreč ugotavlja, da obstoječi instrumenti EU ne zadostujejo za ublažitev negativnih učinkov vojne in stroškov sankcij, uvedenih proti Rusiji.

Vojna in upravičene sankcije proti Rusiji in Belorusiji namreč vplivajo na gospodarsko okrevanje EU po pandemiji in resno ogrožajo njeno strategijo za okrevanje, je zapisano v resoluciji, ki poudarja, da bi bilo treba pomagati gospodinjstvom in podjetjem, ter ohraniti podporo evropskim državljanom za ukrepe proti Rusiji.

Posebno pozornost resolucija namenja tudi razvoju avtonomije EU. V ta namen poziva k ustanovitvi novega evropskega sklada, ki bi financiral čezmejno energetsko infrastrukturo, proizvodnjo in učinkovitost obnovljivih virov energije, kibernetsko varnost, industrijsko konkurenčnost, prehransko varnost, krožno gospodarstvo in trajnostni razvoj.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen