(Blagovna znamka Wiener Gusto) Mesto Dunaj prodaja ekološke izdelke lastne proizvodnje

0

Dunaj ima 2.000 hektarov obdelovalnih površin in vinogradov, namenjenih ekološkemu kmetovanju. Mesto bo začelo letos poleti svoje ekološke izdelke prodajati pod novo blagovno znamko “Wiener Gusto” in s tem postalo edino velemesto z ekološkimi izdelki lastne proizvodnje.

“Vsi izdelki mestne blagovne znamke so 100-odstotno ekološki in lokalno pridelani, kratke transportne poti pa prispevajo k varovanju podnebja in zagotavljajo zanesljivost oskrbe našega mesta,” je povedal dunajski mestni minister za podnebje Jürgen Czernohorszky.

Pridelke z mestnih posestev, ki so jih doslej prodajali na debelo, bodo od junija dalje ponujali pod novo blagovno znamko Wiener Gusto. Polja v lasti mesta bosta obdelovala Biološki center Lobau in ekološko mestno posestvo Laxenburg. Najprej bodo pod novo znamko prodajali ekološko pšenično moko, nato še lečo, krompir, rženo moko, laneno olje, čičeriko in divjačino. V naslednjih dveh letih načrtujejo razširitev ponudbe s sončničnim oljem, pirino moko, sokovi, tofujem ter z mesom prašičev in goveda proste reje. Ekološki izdelki bodo kupcem na voljo v različnih trgovinah in na spletu, poleg tega jih bodo uporabljali tudi v javnih šolah, bolnišnicah in domovih za starejše.

“Dunaj je edino velemesto z ekološkimi izdelki lastne proizvodnje. Mestna kmetijska podjetja so zasnovala edinstven projekt, ki bogati kakovost življenja v našem mestu,” je dejal dunajski župan Michael Ludwig. Avstrijska prestolnica ima v lasti skupno 5.700 hektarov obdelovalnih površin in vinogradov, pri čemer je tretjina namenjenih ekološkemu kmetovanju. Da bi mesto čim več pridelovalcev hrane spodbudilo k prehodu na ekološko kmetovanje, jim za tehnologijo pridelave, trženje in svetovanje namenja 250.000 evrov letno.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen