Ameriške šole pogosto prizorišča morilskih strelskih pohodov

0

Ameriške šole so bile v zadnjih desetletjih pogosto prizorišče strelskih pohodov, ki so jih največkrat zagrešili najstniki. Zadnji se je zgodil v torek v Teksasu, ko je pod streli umrlo 21 ljudi, od tega 19 otrok. Sledi pregled streljanj v ameriških šolah, povzet po francoski tiskovni agenciji AFP.

24. maj 2022 – Uvalde, Teksas

Osemnajstletnik je v strelskem pohodu po učilnicah osnovne šole ubil 19 učencev in dva učitelja. Napadalca je ubil policist.

30. november 2021 – Oxford, Michigan

Petnajstletnik je ustrelil štiri učence ter jih šest in učitelja ranil. Napadalec je obtožen umorov, postopek so sprožili tudi proti njegovim staršem, kar je sicer v ZDA redkost.

14. november 2019 – Santa Clarita, Kalifornija

Šestnajstletnik je na svoj rojstni dan streljal na učence šole, ki jo je obiskoval. Dva je ubil, tri pa ranil, nato je skušal narediti samomor. Žrtve so bile stare 14 in 15 let.

18. maj 2018 – Santa Fe, Teksas

Sedemnajstletni učenec je streljal na učence in učitelje svoje šole, umrla sta dva učitelja in osem učencev. Strelcu so izrekli zaporno kazen. Guverner Teksasa Greg Abbott je nato izdal 40 priporočil za večjo varnost v šolah, vključno s sistematskimi pregledi, na katerih bi odkrivali učence s psihičnimi težavami.

14. februar 2018 – Parkland, Florida

Na valentinovo je 19-letni mladenič v šoli, iz katere so ga izključili, streljal s polavtomatsko pištolo. Umrlo je 17 ljudi, 14 najstnikov in trije učitelji, strelca so aretirali. Dijaki šole Stoneman Douglas so sprožili kampanjo proti orožju z naslovom Pohod za naša življenja, v kateri so mobilizirali več sto tisoč mladih Američanov.

1. oktober 2015 – Roseburg, Oregon

Študent, star 26 let, je na univerzi ustrelil in ubil devet ljudi, sam je bil ranjen.

2. april 2012 Oakland, Kalifornija

Moški korejskega rodu je na univerzi, ki jo je v preteklosti obiskoval, ustrelil sedem ljudi. Po napadu so ga aretirali, sedem let kasneje je v zaporu umrl.

14. december 2012 – Newtown, Connecticut

Dvajsetletnik je najprej ubil svojo mamo, nato se je odpravil v osnovno šolo Sandy Hook ter tam ubil 20 otrok, starih šest in sedem let. Kasneje je storil samomor, pokol pa je zaradi številnih žrtev med otroki pretresel ZDA. Starši ubitih otrok so sprožili več pobud za zaostritev zakonodaje o orožju v ZDA, a brez uspeha.

16. april 2007 – Blacksburg, Virginija

Neuravnovešen študent po rodu iz Južne Koreje je z dvema polavtomatskima puškama na univerzi ubil 32 ljudi, okoli 30 jih je ranil, nato je storil samomor.

20. april 1999 – Columbine, Kolorado

Močno oborožena učenca srednje šole Columbine, stara 17 in 18 let, sta v nekaj minutah postrelila 12 sošolcev in učitelja, 24 je bilo ranjenih. Nato sta v knjižnici storila samomor. Število žrtev bi lahko bilo še večje, če bi jima uspelo razstreliti doma narejene bombe. Ime šole Columbine je v ZDA postalo sinonim za pokole v šolah.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen