Volitve 2022: Čez teden dni pred volivci odločitev o novi sestavi DZ. Volite modro in odgovorno ter za tiste, ki dokazano delajo za slovenski narod!

0

Do državnozborskih volitev nas loči le še teden dni, prihodnjo nedeljo bo imelo okoli 1,7 milijona volilnih upravičencev priložnost, da med več kot 1400 kandidati izberejo novo sestavo državnega zbora. Do takrat imajo stranke in kandidati še nekaj dni časa za prepričevanje volivcev, ti pa lahko od torka svoj glas oddajo tudi predčasno.

Stranke in liste, ki so se podale v volilno tekmo, imajo za nagovarjanje volivcev, naj glas oddajo prav zanje, čas le še do petka, 22. aprila, do polnoči, ko se bo volilna kampanja, ki se je začela 24. marca, uradno zaključila in bo nastopil volilni molk. Tega bo treba spoštovati vse do zaprtja volišč na volilno nedeljo, vsakršno nagovarjanje volivcev pa bo v tem času prepovedano.

Dotlej je pričakovati stopnjevanje strankarskih aktivnosti na terenu, priložnost za prepričevanje, da so najboljši, pa bodo predstavniki strank tudi naslednji teden dobili na soočenjih, ki jih v prihodnjem tednu pripravljajo različni mediji. Sicer pa bodo zadnji teden kampanje stranke izkoristile tudi za zaključne volilne konvencije in večje dogodke.

Volivci bodo izbirali med več kot 1400 kandidati z 20 list

Prihodnjo nedeljo se bo za naklonjenost nekaj manj kot 1,7 milijona volilnih upravičencev namreč potegovalo 20 kandidatnih list. V volilno tekmo so se podale vse parlamentarne stranke – SDS, LMŠ, SD, Levica, NSi, SAB, DeSUS, SNS in gibanje Povežimo Slovenijo, katerega del je koalicijska stranka Konkretno ter nekaj zunajparlamentarnih strank, med njimi SLS. Poleg njih se bodo za glasove volivcev potegovale še nekatere zunajparlamentarne in tudi novonastale stranke oz. liste: Gibanje Svoboda, Vesna, Naša dežela, Piratska stranka Slovenije, Naša prihodnost in Dobra država, Resni.ca, Lista Borisa Popoviča, Nestrankarska ljudska lista gibanja Zdrava družba, Domovinska liga, Zavezništvo osvobodimo Slovenijo in Za ljudstvo Slovenije.

Katerim strankam se bo vse uspelo uvrstiti v parlament in katere bodo ostale pred vrati DZ, je še precej nejasno, saj jih je, sodeč po javnomnenjskih raziskavah, kar nekaj blizu parlamentarnega praga. Relativna zmaga pa se, kot kaže, nasmiha bodisi SDS bodisi Gibanju Svoboda, ki sta po večini anket precej izenačena. Vstop v parlament naj bi bil zagotovljen tudi strankam SD, Levica in NSi, še kažejo raziskave.

Volivci bodo sicer prihodnji teden izbirali med 1471 kandidati, ki se potegujejo za 88 poslanskih mest, še pet pa jih kandidira za dve poslanski mesti predstavnikov narodne skupnosti. Med njimi je 44 odstotkov žensk, njihova povprečna starost je nekaj manj kot 49 let. Na ponovno izvolitev računa 80 poslancev iztekajočega se sklica DZ, v volilno tekmo pa je vstopilo tudi deset ministrov aktualne vlade ter 13 poklicnih županov.

V torek začetek predčasnega glasovanja

Med njimi bodo volivci lahko izbirali v nedeljo, 24. aprila, na več kot 3000 voliščih, ki bodo odprta med 7. in 19. uro. Odprtih bo 2995 rednih volišč, 88 volišč za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča in 30 voliščih na diplomatsko-konzularnih predstavništvih. Med njimi bo tudi volišče na veleposlaništvu v Moskvi, čeprav je bilo sprva predvideno, da ga tam ne bo.

Še pred volilno nedeljo bo glas mogoče oddati tudi predčasno. Za predčasno glasovanje je določenih 96 volišč, večinoma na sedežih okrajnih volilnih komisij, ki bodo odprta od torka do četrtka med 7. in 19. uro. Na območju upravne enote Ljubljana bo tokrat predčasno glasovanje za vseh 14 volilnih okrajev potekalo na Gospodarskem razstavišču.

Za predčasno glasovanje se volivcem ni treba posebej prijaviti, je pa prijava potrebna za nekatere druge posebne oblike glasovanja. To med drugim velja za volivce, ki bodo na volilno nedeljo želeli glas oddati zunaj kraja stalnega prebivališča, na t. i. voliščih omnia. Teh bo po državi v nedeljo odprtih 88, volivci pa se morajo za tak način glasovanja prijaviti do srede, 20. aprila.

Isti dan se izteče tudi rok, do katerega lahko volivci, ki se zaradi bolezni ne bodo mogli zglasiti na volišču, zahtevajo glasovanje na domu. Tokrat bodo morali za tak način glasovanja priložiti potrdilo oz. obvestilo zdravnika. Volivci, ki bodo na dan volitev zaradi okužbe s koronavirusom v izolaciji, pa potrdila ne potrebujejo, ampak zgolj dokazilo o okužbi oz. odrejeni izolaciji (npr. sms-sporočilo ali potrdilo zVem).

Ti volivci imajo možnost oddati tudi vlogo za glasovanje po pošti, a se rok za to izteče že v ponedeljek, 18. aprila. Enako velja za volivce, ki bodo nepredvideno sprejeti v bolnišnico oziroma v socialnovarstveni zavod ali pa jim bo odvzeta prostost.

Za tiste, ki se jim bodo naštete okoliščine zgodile po 20. aprilu, torej tudi za tiste, ki se bodo po tem datumu okužili s koronavirusom, pa glasovanje na volitvah v DZ ne bo mogoče, saj po pojasnilih Državne volilne komisije zakonodaja ne omogoča poznejšega vlaganja vlog za glasovanje po pošti ali na domu.

Na volilno nedeljo bodo prvi neuradni izidi volitev znani zvečer, po zaprtju volišč, ko bodo na spletni strani Državne volilne komisije sproti začeli objavljati delne neuradne rezultate in informativni izračun, kakšna bi bila glede na izide struktura parlamenta in kdo bi bil izvoljen. Tokrat bodo dostopni tudi izidi glasovanja na ravni volišč, ne le na ravni volilnega okraja, volilne enote in celotne države.

Izide bomo spremljali tudi na STA na posebni volilni spletni strani.

Dan po volitvah bodo izidom glasovanja prišteli tudi glasove, ki bodo prispeli po pošti iz Slovenije. Izide volitev utegnejo spremeniti tudi glasovi iz tujine, na katere bo treba počakati do 3. maja. Končni izidi volitev pa vodo znani najpozneje 10. maja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen