Premier Janša obdaril ukrajinske otroke in z njimi okraševal ukrajinski tradicionalni kruh

1

Premier Janez Janša je danes obiskal ukrajinski dobrodelni center v ljubljanskem BTC, kjer od torka nudijo pomoč beguncem iz Ukrajine ter poskušajo odraslim in otrokom olajšati bivanje v Sloveniji. Janša je ukrajinske otroke obdaril z velikonočno pisanko in z njimi ustvarjal dekoracijo za ukrajinski tradicionalni kruh, so sporočili z vlade.

V dobrodelnost vključenih več kot 25 prostovoljcev iz Ukrajine, ki so prišli v Slovenijo v času vojne ali pa tukaj živijo že dlje časa, so objavili na spletnih straneh vlade. V omenjenem centru lahko begunci iz Ukrajine izberejo oblačila, čevlje, šolske potrebščine, igrače, dobijo osnovne informacije v zvezi z bivanjem v Sloveniji ter možnost za druženje, učenje in vključitev v delavnice.

Dobrodelni center Chervona Kalyna so odprli v sodelovanju ukrajinskega veleposlaništva, Slovenske karitas in družbe BTC, ki je omogočila brezplačno uporabo prostora. Ukrajinski center je poimenovan po rdečem vibornumu, ki je prepoznavno jagodičevje v Ukrajini in ima za begunce tudi simbolni pomen povezanosti z domovino, so pojasnili v sporočilu.

Ob robu obiska je predsednik vlade v izjavi za medije dejal, da sta razloga za njegov današnji obisk dva. “Prvi je v izrazu solidarnosti. V tem središču tu, so namreč tisti, ki so najbolj ranljivi, in zelo me veseli, da so v Sloveniji tako dobro sprejeti. Drugič pa, obhajamo veliko noč in to je praznik, ki nas spominja tako na trpljenje kot na vstajenje,” je dejal predsednik vlade. “To, kar se dogaja pri njih doma, ljudje umirajo, so brez hrane, brez oskrbe, je strašno trpljenje, a tudi za njih prihaja vstajenje,” je dodal Janša.

“Mislim, da je za begunce dobro poskrbljeno, še posebej v tem valu, ko praktično ni nobenih dilem, da gre za begunce, ki so ženske in otroci, možje pa se borijo doma,” je povedal premier. Po njegovih besedah je zaenkrat Slovenija manj obremenjena s tem begunskim valom in je več beguncev v neposredni ukrajinski soseščini.

“V Slovenijo je prišlo razmeroma majhno število beguncev, glede na to, koliko Ukrajincev je moralo zapustiti svoje domove, zna pa ta številka rasti, glede na to, da se pripravlja ofenziva v vzhodni Ukrajini, vendar je Slovenija še daleč od kapacitet, ki jih imamo pripravljene,” je povedal premier.

Izjemno ga veseli velika pripravljenost slovenskih družin, da sprejemajo otroke in ženske, ki bežijo iz Ukrajine. Z ukrajinskim veleposlanikom sta se pogovarjala tudi o tem, kako omogočiti ukrajinskim zdravnikom, ki so prispeli v Slovenijo, da bi se vključili v zdravstveno oskrbo tako ukrajinskih beguncev kot Slovenk in Slovencev.

Število komentarjev: 1
  1. Pubec pravi

    Spet je diametralno spremenil svoja načela. 1984 leta je namreč izjavil, da je vojna ” koristna za gospodarstvo in človeško raso, ker obnavlja razvoj in človeško reprodukcijo”. Pa to ni moja izmišljotina, ampak sem to prebral pod njegovo fotografijo, kjer pozira z minometalcem. BRAVO ,BRAVO, to je naš predsednik

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen