Predsednik SDS Janez Janša čestital relativnemu zmagovalcu volitev Gibanju Svoboda

1

Predsednik SDS Janez Janša je v prvem odzivu po zaprtju volišč čestital relativnemu zmagovalcu volitev Gibanju Svoboda. Ocenil je, da bo SDS po teh volitvah močnejša, saj je v DZ po večini preštetih glasov dobila več poslanskih mandatov, kot jih je imela do zdaj. Napovedal je, da bo stranka v parlamentu podpirala vse dobre predloge, kjerkoli bo.

Po Janševih besedah je SDS na volitvah bistveno povečala število glasov in zmagala v številnih volilnih okrajih, tudi tistih, kjer ni še nikoli. Ocenil je, da so po večini preštetih glasov volilna razmerja bistveno bolj tesna, kot so nakazovale vzporedne volitve, rezultat pa bi lahko bil po njegovih besedah še bistveno drugačen, če bi stranke, ki so sodelovale s koalicijo, na volitvah nastopile skupaj.

Kot je dejal, je bila stranka pred dvema letoma pred dilemo, ali naj gre na predčasne volitve, “kjer bi verjetno zmagala z veliko razliko, ali pa se žrtvuje, sestavi koalicijo in se takoj spopade z epidemijo covida-19”. “In od takrat naprej smo bili trd boj z rezultati, ki so vidni in razpoznavni, seveda pa niso bili prav toplo pozdravljeni v slovenskih medijih. Vse to je vplivalo na same rezultate,” je dejal v izjavi v medijskem središču v Cankarjevem domu.

Na vprašanje, ali je po objavi rezultatov v kakšnem trenutku razmišljal o odstopu, pa je odgovoril: “Kar se tiče odstopov, mislim da je pred nami še dolga vrsta tistih, ki so zgubili vse mandate ali pol mandatov. Bomo malo počakali, kako se bo to zvrstilo.”

Zahvalil se je vsem volivcem, ki so glasovali zanje, volilni ekipi in koalicijskim partnerjem, s katerimi so sodelovali.

Pozdravil je dejstvo, da je bila volilna udeležba visoka: “Želeli bi si, da bi bila tako visoka volilna udeležba ali še višja na vseh volitvah.” Volitve so sicer po njegovi oceni pokazale naveličanost državljanov z dozdajšnjo opozicijo, “saj so jo praktično pometli iz parlamenta”.

Glede prihodnjega delovanja stranke je dejal, da bo ne glede na to, kje bo, vedno pripravljena sodelovati za skupno dobro Slovenije. “Nikoli ne bomo ravnali tako, kot je ravnala večina opozicije v zadnjih dveh letih, ko se je Slovenije borila z epidemijo in smo doživeli vse drugo kot podporo in sodelovanje. Torej tudi, če bo SDS v opoziciji, bomo ravnali drugače in državotvorno ” je dejal. Dodal je, da bodo podpirali vse dobre predloge.

Kdor koli bo sestavljal novo vlado, mu Janša želi, da bi bil uspešen, da sestavi trdno vlado, da sestavi “ekipo, ki bo delala za celo Slovenijo, ne samo za nekatere, in mi smo pripravljeni pri tem pomagati, ne glede na to, kje bomo”.

SDS je po dobrih 99 odstotkov preštetih glasov dobila 23,68 odstotka podpore oz. 28 poslanskih mest. Na volitvah leta 2018 je SDS osvojila 25 poslanskih mest, mandat pa zaključuje s 26 poslanci.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen