Majhen korak do članstva Ukrajine v Evropski uniji s pomočjo programa Erasmus+

0

Ukrajinsko ljudstvo je jasno izrazilo svojo zavezanost k evropski ideji v času majdanske revolucije leta 2013. Februarja letos, le nekaj dni po začetku ruske invazije, je ukrajinski predsednik Volodymyr Zelensky podpisal prošnjo za pridružitev Ukrajine Evropski uniji in na marčevskem zasedanju je Evropski parlament pozval evropske institucije naj pospešijo postopke, da bi Ukrajina pridobila status kandidatke.

Evropski poslanec dr. Milan Zver ob robu aprilskega zasedanje Parlamenta v zvezi s tem spomnil, “da mora Unija narediti vse, kar je v njeni moči, da podpre ukrajinska prizadevanja za vstop v EU”. Kot stalni poročevalec za program Erasmus+ je zato na Evropsko komisijo naslovil uradno poslansko vprašanje, v katerem predlaga spremembo statusa Ukrajine v okviru tega programa, kar je po njegovem mnenje lahko eden od prvih majhnih korakov v tej smeri.

Trenutno ima Ukrajina v okviru tega programa status “tretje države, ki ni pridružena programu Erasmus+” in tako sodeluje v manjšem obsegu in nima takih pravic, kot na primer članice EU ter “tretje države, ki so pridružene programu Erasmus+”, kot so države Evropskega gospodarskega prostora (EGP) Islandija, Liechtenstein in Norveška ter države kandidatke in potencialne države kandidatke Severna Makedonija, Turčija in Srbija. Dr. Zver je tako predlagal, da bi status Ukrajine prav tako spremenili, tako da bo ta pridružena programu Erasmus+.

Kot ugotavlja evropski poslanec je skoraj polovica ukrajinskih otrok morala zapustiti svoje domove v prvem mesecu ruske agresije na Ukrajino. “EU se je zavezala, da bo ukrajinskim otrokom in mladostnikom nudila maksimalno podporo, države članice so ponudile podporo v smislu njihove vključitve v izobraževalne sisteme, Evropska komisija pa otrokom, mladostnikom in učiteljem nudi podporo prek spletnih platform e-twinning in Education Gateway ter s pomočjo kohezijskih sredstev” je uvodoma zapisal dr. Zver, a je obenem ocenil, da bi lahko naredili še več ter v skladu s tem pripravil poslansko vprašanje.

“Verjamem, da bo Ukrajina slej ko prej del Evropske unije in takrat bo avtomatično pridružena programu Erasmus+” je poudaril dr. Zver, a obenem dodal, da “moramo tudi v času do vstopa Ukrajine v EU odpreti vse poti za čim tesnejše sodelovanje med Unijo in Ukrajino.”

 Evropski komisiji je tako zastavil vprašanje, ali je v zvezi z omenjeno spremembo statusa morda že vzpostavila stik z ukrajinskimi oblastmi, če ne, kdaj ga bo in tudi, koliko časa približno naj bi trajala procedura, da bo do spremembe statusa tudi prišlo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen