Judoistka Anka Pogačnik na EP v Sofiji do bronastega odličja

0

Slovenska judoistka Anka Pogačnik je na evropskem prvenstvu v Sofiji osvojila bronasto odličje, svojo prvo kolajno na velikih tekmovanjih. V odločilni borbi je premagala Nizozemko Hilde Jager po treh kaznih.

Tridesetletna Slovenka je v boju za bron pokazala vse svoje bogato tehnično znanje. Fizično morda celo močnejša Nizozemka je šla v dvoboj izjemno nevarno, ko pa je Pogačnikova začela v svojih napadih menjati smer meta in garda, tekmica ni več našla ustreznih rešitev.

Nabirati so se začele kazni, taktično je slovenski junakinji letošnjega EP glasno z roba tatamija pomagal Gregor Brod, in ob izteku rednega dela je Jagerjeva prejela še tretjo kazen za diskvalifikacijo.

Dolg tekmovalni dan je tekmovalki kranjskega Triglava, ki je dolgo trenirala tudi pri Marjanu Fabjanu na Lopati, najprej namenil Turkinjo Fidel Ogan in Poljakinjo Katarzyno Sobierajsko, ki ju je 30-letna slovenska reprezentantka premagala predčasno.

V četrtfinalu je bila za 30-letno Gorenjko nato usodna izkušena Nizozemka Sanne van Dijke, bronasta z zadnjih olimpijskih iger in svetovnega prvenstva v lanskem letu. Tik pred koncem je tekmici uspel ippon, van Dijkova pa se je kasneje prebila vse do srebra. Nato je Pogačnikova v repasažu dobila Britanko Kelly Peterson Pollard in se v boj za bron, kjer priložnosti ni izpustila iz rok, prebila po vazariju.

Ostali slovenski tekmovalci so pokazali dober judo, a imeli tudi nekaj nesreče z žrebom. V kategoriji do 73 kg je Ljubljančan Martin Hojak najprej ugnal nekdanjega olimpijskega prvaka Fabia Basileja iz Italije, kjer je najprej povedel z vazarijem, nato pa tekmo končal z zaključnim prijemom. V nadaljevanju je bil zanj usoden kasnejši zmagovalec Hedajet Hajdarov iz Azerbejdžana. Juš Mecilošek je moral priznati premoč drugemu finalistu Giovanniju Despositu iz Italije.

V kategoriji do 81 kg je Matej Vidmar moral po več kot dveh minutah podaljška priznati premoč Ukrajincu Seregeju Kriovčaču, ki je v nadaljevanju vse do polfinala lažje premagoval tekmece.

Slab žreb sta imeli tudi tekmovalki v kategoriji do 63 kg. Prvopostavljena Andreja Leški je po prostem prvem krogu naletela na danes zelo razpoloženo 31-letno Britanko Gemmo Howell, ki je na koncu osvojila zlato. Mlado Lio Ludvik je v prvi borbi premagala Madžarka Hedvig Karakas.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen