Graški grad Eggenberg postal član Mreže evropskih kraljevskih rezidenc

0

Graški grad Eggenberg, ki je najpomembnejši baročni grad avstrijske Štajerske, je postal član Mreže evropskih kraljevskih rezidenc (AARE). Grad se je med drugim pridružil francoskemu Versaillesu, dunajskemu Schönbrunu, monaški knežji palači in madžarskemu gradu Gödöllö.

Kot so sporočili iz graškega Univerzalnega muzeja Joanneum (UJM) je članstvo gradu Eggenber v AARE zasluga dolgoletne vodje gradu Barbare Kaiser, ki 1. junija odhaja v pokoj. Nasledil jo bo Paul Schuster. Članstvu v AARE za graški grad pomeni, da bo imel sedaj v okviru mreže na voljo okoli 10.000 strokovnjakov z znanjem o upravljanju najpomembnejših grajskih stavb, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Grad Eggenberg je od leta 2010 na Unescovem seznamu svetovne dediščine, od letošnjega aprila pa del AARE. Pred tem so konec marca na generalni skupščini AARE z veliko večino sprejeli odločitev o članstvu graškega gradu v mrežo. V preteklosti so bile razsežnosti tega arhitekturnega dragulja dlje časa večinoma neznane.

ARRE velja za najpomembnejšo evropsko mrežo za raziskovanje, ohranitev in predstavitev najpomembnejših grajskih rezidenc v Evropi. V mrežo je včlanjenih 30 ustanov iz 15 držav. Noben od slovenskih gradov ni član te mreže.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen