Evroskupina pripravljena zaostriti sankcije proti Rusiji

0

Finančni ministri držav območja z evrom so danes v Luxembourgu izrazili pripravljenost zaostriti sankcije proti Rusiji v luči zadnjega dogajanja v Ukrajini, je po srečanju povedal šef evroskupine Paschal Donohoe. Ministri so danes opravili splošno razpravo o nadaljnjih sankcijah, ki bi se lahko zaključila še ta teden.

Po besedah irskega finančnega ministra so vsi člani evroskupine zgroženi nad dogajanjem v zadnjih dneh v Ukrajini, od koder poročajo o domnevnih ruskih pobojih ukrajinskih civilistov.

“Pripravljeni smo okrepiti sankcije proti Rusiji in podporo Ukrajini,” je povedal na novinarski konferenci po zasedanju in poudaril pomen ohranitve enotnosti, ki je doslej zaznamovala odziv EU.

Donohoe je poudaril, da so danes ministri opravili splošno razpravo o nadaljnjih sankcijah proti Rusiji. Prav tako bodo na splošno o tem razpravljali finančni ministri vseh članic EU, ki se bodo v Luksemburgu sestali v torek. Irski finančni minister pričakuje, da se bodo razprave zaključile ta teden.

Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni je ob tem pojasnil, da trenutno ne poteka odločanje o prepovedi uvoza ruskega plina v EU. “Vendar pa ta ukrep ostaja na mizi za kasneje,” je poudaril in dodal, da so sankcije vezane na razvoj dogodkov v Ukrajini.

V EU so se v zadnjih dneh okrepili pozivi k sprejetju nadaljnjih sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino. Od tam namreč prihajajo poročila, da so v kraju Buča ruski vojaki izvedli poboj ukrajinskih civilistov.

Finančni ministri so se sicer danes osredotočili na posledice vojne v Ukrajini za evrsko gospodarstvo. Te se jasno vidijo v energiji, rastočih cenah hrane ter motnjah v dobavnih verigah, je povedal Donohoe.

Gospodarska rast se bo sicer letos upočasnila, vendar pa ne pričakujejo negativne rasti, sta poudarila irski finančni minister in evropski komisar za gospodarstvo.

Slednji je posvaril pred prehitrimi zaključki o recesiji ali negativni rasti. To se po njegovem mnenju ne bo zgodilo zaradi dveh razlogov. Prvi je, da se je močna gospodarska rast prenesla iz lanskega v letošnje leto, drugi pa, da je težko delati srednjeročne ocene.

Ministri za finance evrskega območja so sicer danes razpravljali tudi o naraščajočih cenah stanovanj, bančni uniji in digitalnem evru. Pri slednjem so izpostavili pomen zasebnosti, a obenem tudi doseganja drugih ciljev, kot je preprečevanje pranja denarja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen