V dveh ljubljanskih volilnih enotah zavrnili listi Zavezništva osvobodimo Slovenijo, v eni tudi Listo Borisa Popoviča

0

Volilne komisije volilnih enot v teh dneh potrjujejo kandidatne liste, ki so jih vložile stranke in liste. Za zdaj so zavrnili kandidatno listo Zavezništva osvobodimo Slovenijo v volilnih enotah Ljubljana – Bežigrad in Ljubljana – Center. V slednji so zavrnili tudi Listo Borisa Popoviča. Obe listi pa so k dopolnitvi pozvali v volilni enoti Kranj.

Kandidatno listo Zavezništva osvobodimo Slovenijo so v navedenih volilnih enotah zavrnili, ker iz imena skupne kandidatne liste ni bilo razvidno, da gre za skupno listo dveh ali več političnih strank, kot to zahteva zakon, so za STA pojasnili na Državni volilni komisiji (DVK).

Listo Borisa Popoviča pa so v volilni enoti Ljubljana – Center zavrnili, ker je bila ta vložena s premajhnim številom podpisov volivcev, ki imajo v tej enoti prijavljeno stalno prebivališče.

Volilna komisija volilne enote Kranj pa je predstavnike obeh omenjenih list pozvala k odpravi ugotovljenih formalnih pomanjkljivosti, kar sta obe listi tudi že storili.

V Listi Borisa Popoviča so se po prejemu odločbe o zavrnitvi kandidatne liste že pritožili na vrhovno sodišče, ki je njihovi pritožbi ugodilo in kandidatno listo vrnilo v ponovno odločanje, je za STA pojasnil Boris Popovič. Kot je še zatrdil, so kandidatne liste v omenjeni volilni enoti vložili z zadostnim številom podpisov volivcev, ki imajo v volilni enoti tudi stalno prebivališče.

V Zavezništvu osvobodimo Slovenijo pa so za STA navedli, da jim odločbi o zavrnitvi kandidature nista bili uradno vročeni, so pa odločbo volilne enote Ljubljana – Center prejeli na elektronski naslov Stranke Slovenskega Naroda (SSN), zato so podali pritožbo na vrhovno sodišče. Kot sicer še navajajo, “odločba ni bila primerno obrazložena, v njej pa so bili uporabljeni tudi izrazi, ki ne obstajajo v nobenem zakonu”.

Sicer pa tudi preostale volilne enote v teh dneh preverjajo zakonitost vloženih list, do 3. aprila pa bodo z žrebom določile sezname potrjenih list kandidatov v posamezni volilni enoti. Državna volilna komisija bo nato do 8. aprila javno objavila sezname list kandidatov po volilnih enotah in sezname kandidatov, o katerih se glasuje v posameznih okrajih.

V volilni enoti Kranj bodo tako žreb opravili v sredo, v enoti Postojna kandidatne liste potrjujejo danes, žreb pa bodo opravili v tem tednu, so navedli za STA.

V volilni enoti Celje so vse vložene kandidatne liste že potrdili, žreb bodo opravili v torek. V Mariboru kandidatne liste potrjujejo danes, prav tako bodo danes opravili tudi žreb. Medtem so v Novem mestu žreb danes že opravili, zavrnili so tudi prijavo za kandidaturo za poslanca, ki jo je vložil Leon Šuštaršič.

V volilni enoti Ptuj so eno od vloženih kandidatnih list pozvali k dopolnitvi, žreb bodo predvidoma opravili v četrtek ali petek.

V primeru zavrnitve kandidatne liste se lahko stranke oziroma liste v roku 48 ur od prejema odločbe o zavrnitvi pritožijo na vrhovno sodišče. Slednje mora o zadevi odločiti najkasneje v 48 urah, odločitev pa je dokončna.

Danes je sicer začela delovati tudi nova spletna stran DVK, na kateri bodo na voljo aktualni podatki o volitvah v državni zbor, za zdaj so objavljeni podatki o potrjenih kandidatnih listah, ki jih posredujejo volilne komisije posameznih volilnih enot, so še sporočili z DVK.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen