UNHCR: Ukrajino zaradi vojne zapustilo že 2,8 milijona ljudi

0

Od začetka ruske invazije na Ukrajino pred več kot dvema tednoma je iz te države pobegnilo 2,8 milijona ljudi, so danes sporočili Združeni narodi. Od tega je več kot milijon otrok. Daleč največ se jih je zateklo na Poljsko, ki gosti več kot 1,7 milijona beguncev iz Ukrajine.

Ukrajino je od začetka ruske agresije 24. februarja zapustilo 2.808.792 beguncev, kar je 110.512 več kot v nedeljo, je danes sporočil Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR). Gre za največji eksodus beguncev v Evropi po drugi svetovni vojni.

Po podatkih Sklada ZN za otroke (Unicef) je Ukrajino v iskanju varnosti in zaščite zapustilo več kot milijon otrok. “Mir potrebujejo ZDAJ,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil sklad.

“Ljudje vsako minuto bežijo pred vojno v Ukrajini,” pa opozarjajo pri Mednarodni organizaciji ZN za migracije (IOM). Med 2,8 milijona beguncev je tudi približno 127.000 državljanov tretjih držav, večinoma študentov in delavcev migrantov, so sporočili.

Največ ljudi se je doslej zateklo na Poljsko, kjer jih je po podatkih UNHCR sedaj več kot 1,7 milijona. Na Madžarskem jih je nekaj več kot 255.000. Okoli 205.000 jih je na Slovaškem, v Moldaviji pa skoraj 107.000. V Rusijo se je zateklo nekaj več kot 131.000 beguncev, še poroča AFP.

Številni begunci, ki se zatečejo v sosednje države Ukrajine, sicer potujejo naprej v druge države, zlasti v zahodno Evropo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen