UNHCR: Ukrajina z več kot 1,5 milijona beguncev najhitreje rastoča begunska kriza po 2. svetovni vojni

0

Zaradi vojne v Ukrajini je to državo zapustilo že 1,5 milijona ljudi, je danes sporočil Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR). To je zdaj najhitreje rastoča begunska kriza v Evropi po drugi svetovni vojni, je na Twitterju zapisal visoki komisar ZN za begunce Filippo Grandi.

“Če ta nesmiselni konflikt ne bo takoj končan, bo v prihodnjih dneh prisiljeno domove zapustiti še na milijone ljudi,” je opozoril UNHCR.

Največ ljudi se je iz Ukrajine doslej zateklo na Poljsko, kamor je po navedbah poljske mejne policije prispelo že skoraj milijon beguncev.

Z begunskim valom iz Ukrajine se soočajo tudi druge države. V Nemčijo je do danes prispelo najmanj 37.800 beguncev, kar je skoraj 10.000 več kot dan prej, je sporočilo notranje ministrstvo v Berlinu.

“Ker ni nadzora na meji, je lahko število beguncev, ki vstopajo v Nemčijo, dejansko že veliko večje,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa opozoril tiskovni predstavnik ministrstva.

V Moldavijo, eno najrevnejših evropskih držav z 2,6 milijona prebivalcev, se je od začetka ruske invazije na Ukrajino 24. februarja zateklo 230.000 beguncev. Od teh jih je 120.000 ostalo v državi, je na srečanju z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom v glavnem mestu Kišinjov povedala premierka Natalija Gavrilita, ki je ZDA zaprosila za dodatno pomoč za begunce, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen