[Trije herojski premierji iz držav EU odhajajo v Kijev k Zelenskemu] Morawiecki, Fiala in Janša na poti v Kijev z vlakom že prečkali poljsko-ukrajinsko mejo

3

Premierji Poljske, Češke in Slovenije, Mateusz Morawiecki, Petr Fiala in Janez Janša so na poti v Kijev na pogovore z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim z vlakom že prečkali poljsko-ukrajinsko mejo, je za agencijo Reuters potrdil svetovalec poljskega premierja.

Glavni svetovalec poljskega premierja Michal Dwoczyk je novinarjem potrdil, da je delegacija nekaj po 8. uri zjutraj z vlakom prečkala poljsko-ukrajinsko mejo. Kot je dodal, so se za pot dogovorili prejšnji teden na vrhu EU v Versaillesu.

V delegaciji je poleg treh premierjev tudi podpredsednik poljske vlade Jaroslaw Kaczynski.

Trije premierji bodo prvi tuji voditelji, ki bodo po začetku ruske invazije obiskali ukrajinsko prestolnico.

Namen njihovega obiska Kijevu je potrditev nedvoumne podpore celotne Evropske unije suverenosti in neodvisnosti Ukrajine. Cilj obiska je tudi predstavitev širokega paketa podpore Ukrajini in Ukrajincem, so, tako kot pred tem poljska vlada, danes sporočili iz Janševega kabineta. Kijev bodo obiskali kot predstavniki Evropskega sveta, so sporočili.

Obisk je organiziran po posvetovanju s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Kot so sporočili iz njunih kabinetov, je bil obisk potrjen v ponedeljek zvečer.

Premierji naj bi danes prispeli v mesto, ki ga še naprej oblega in napada ruska vojska. Iz središča Kijeva so tudi danes poročali o več eksplozijah. Po poročanju tamkajšnje civilne zaščite so ruske sile raketirale štiri stanovanjske stavbe v več okrožjih, pri tem sta umrli najmanj dve osebi.

Premier Janez Janša je danes na Twitterju sporočil, da želijo skupaj s premierjem Poljske in Češke, Mateuszom Morawieckim in Petrom Fialom z današnjim obiskom v Kijevu prinesti Ukrajini sporočilo, da je evropska država in da bo kmalu na poti v EU. Ob tem se je zahvalil Ukrajini, ker brani Evropo in temeljne evropske vrednote.

“Hvala vam, ne le ker branite svojo domovino in Evropo kot ozemlje, ampak ker branite temelje evropskih vrednot in naš način življenja. Vaš boj je naš boj in skupaj bomo zmagali,” je tvitnil Janša, ki je na poti v Kijev.

Janša je na Twitterju še opozoril, da so razprave o evropskih vrednotah v zadnjih letih večinoma potekale na teoretični ravni, sedaj pa obstaja zavedanje, da te vrednote obstajajo in da so ogrožene. “In vsi Evropejci jih branijo. S svojimi življenji. V Ukrajini,” je dodal.

Prepričan je, da je prišel trenutek, ko se EU prebuja in spreminja, da bo postala še bolj poenotena v podpori Ukrajini. “Ker vaš pogum. Vaša enotnost. Vaše žrtvovanje. V tem trenutku, ko govorimo o naših vrednotah, ni druge države na celi celini, ki bi bila bolj evropska kot Ukrajina,” je poudaril.

Zagotovil je še, da bo Ukrajina, ki je evropska država, kmalu na poti v Evropsko unijo.

Janša je sicer skupaj s poljskim kolegom že pred časom evropske kolege v pismu pozval k čimprejšnjemu članstvu Ukrajine v EU. Podporo predlogu je sicer izreklo več držav EU, vendar pa na vrhu EU konec minulega tedna Ukrajina želenih jamstev glede čimprejšnjega članstva v uniji ni dobila.

Premierji Poljske, Češke in Slovenije se bodo danes v Kijevu srečali na pogovorih z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Trije premierji bodo prvi tuji voditelji, ki bodo po začetku ruske invazije obiskali ukrajinsko prestolnico.

Št. komentarjev: 3
 1. Pubec pravi

  ” Največji heroj” pa je za vas seveda Janša!

 2. linke pravi

  zakaj niso vzeli s seboj še serpentinška, pa mu poiskali tam kako puško , ker jo tukaj že dve leti išče v koruzi kamor jo je vrgel.

  1. Re gornjemu pravi

   Upajmo, da ne bo tam pristal tudi Janša

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen