Ruske sile vse bližje Kijevu, v Mariupolju napaden humanitarni koridor

0

Ruske sile so vse bližje ukrajinski prestolnici Kijev. Še vedno pa potekajo srditi spopadi v okolici Mariupolja, kjer je ruska vojska po navedbah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega napadla humanitarni koridor. Po njegovih besedah je sicer ukrajinska mesta zapustilo 100.000 ljudi.

Ukrajinska vojska je v izjavi za javnost sporočila, da “skuša sovražnik uničiti obrambo ukrajinskih sil” okoli regij zahodno in severozahodno od prestolnice Kijev, da bi jo blokirali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Velik konvoj ruskih vojaških vozil, ki je bil nazadnje opažen severozahodno od prestolnice v bližini letališča Antonov, naj bi se medtem večinoma razpustil, kažejo satelitski posnetki ameriškega podjetja Maxar po poročanju tiskovne agencije Reuters.

Na severovzhodnem delu Kijeva pa so zbrana številna ruska oklepna vozila. V predmestjih Buča in Irpin potekajo srditi spopadi za nadzor nad glavno avtocesto, ki vodi proti prestolnici.

Ruske sile sicer oblegajo vsaj štiri večja ukrajinska mesta. Ruska vojska verjetno glede na obveščevalne podatke britanskega obrambnega ministrstva premešča svoje sile in se pripravlja na nove ofenzivne aktivnosti v prihodnjih dneh. “To bi lahko vključevalo tudi operacije proti prestolnici Kijev,” je britansko ministrstvo zapisalo na Twitterju.

Srditi spopadi še naprej potekajo v pristaniškem mestu Mariupolj, kjer je bila v sredinem napadu ruske vojske uničena porodnišnica. Zelenski je sporočil, da je v Mariupolj poslal konvoj tovornjakov s hrano, vodo in zdravili. Vendar pa so “okupatorji sprožili tankovski napad ravno tam, kjer naj bi bil ta koridor”, je dejal v videonagovoru. To je označil za “odkrit teror”, poroča AFP.

Župan Mariupolja Vadim Bojčenko je medtem dejal, da so ruska vojaška letala v četrtek stanovanjska območja ciljala “vsake pol ure”, pri čemer so “pobijali civiliste, starejše, ženske in otroke”.

Razmere v mestu je opisal kot “apokaliptične”. Po njegovih besedah je v desetih dneh stalnih napadov na mesto tam umrlo že več kot 1200 civilistov.

Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je ob tem sporočil, da se nekateri prebivalci že borijo za hrano, številni pa so ostali brez pitne vode. “Nekateri ljudje še imajo hrano, vendar ne vem, koliko časa bo to še trajalo. Številni nimajo hrane za otroke,” so sporočili iz ICRC.

Druga mesta je sicer v zadnjih dneh po humanitarnih koridorjih zapustilo okoli 100.000 civilistov, od tega 40.000 samo v četrtek, je sporočil ukrajinski predsednik. Večina je pobegnila iz mest Sumi na severovzhodu države, Izjum na vzhodu in območij severozahodno od Kijeva, navajajo ukrajinske oblasti.

Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk je izrazila upanje, da bodo danes omogočili evakuacijo prek 12 humanitarnih koridorjev. Med drugim so predvideni koridorji iz Mariupolja v Zaporožje, iz Sumija v Poltavo in Borodjanke v Kijev.

Ruske oblasti so sicer v četrtek sporočile, da bodo vsak dan odprti humanitarni koridorji za evakuacijo civilistov pred spopadi v Ukrajini, ki bodo vodili na rusko ozemlje. V Kijevu sicer vztrajajo, da evakuacijske poti ne smejo voditi v Rusijo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen