Putin zavaja in obrača ploščo: Vojaška operacija uspeh, Ukrajine ne nameravamo zasesti

0

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes ocenil, da ruska vojaška operacija v Ukrajini poteka uspešno in v skladu z načrti. V nagovoru na seji vlade, ki ga je prenašala televizija, je zatrdil tudi, da Rusija nima namena zasesti Ukrajine. Odnos Zahoda do Rusije pa je Putin primerjal s pogromi.

“Vojaška operacija poteka uspešno in v skladu s predhodnimi načrti,” je po poročanju tujih tiskovnih agencij zatrdil ruski predsednik. Dejal je, da so onemogočili načrte ukrajinskih oblasti, ki so po njegovih besedah nameravale sprožiti vojno, k temu pa so jih spodbujali na Zahodu.

Odnos Zahoda, ki je proti Rusiji uvedel številne sankcije, je primerjal s pogromi. “Maske spodobnosti na Zahodu so padle in začel se je obnašati ogabno. Kažejo se vzporednice s protisemitskimi pogromi,” je dejal.

Zatrdil je, da ne bodo zasedli Ukrajine. “Navzočnost ruskih sil blizu Kijeva in drugih mest v Ukrajini ni povezana s tem, da bi nameravali državo zasesti. Tega cilja nimamo,” je dejal. Dodal pa je, da ne bodo dopustili, da bi postala Ukrajina “odskočna deska za agresivna dejanja proti Rusiji”.

Po Putinovh besedah so v Ukrajini ob podpori ZDA razvijali biološko orožje ter izvajali poskuse s koronavirusi, antraksom, kolero in drugimi nevarnimi boleznimi. Ukrajina je bila, kot je dejal, tudi blizu razvoja jedrskega orožja, s katerim bi napadla Rusijo.

Ruski predsednik je napovedal vrsto ukrepov, s katerimi naj bi finančno pomagali posameznikom in podjetjem v Rusiji, ki so jih prizadele sankcije Zahoda. Napovedal je zvišanje plač državnih uradnikov ter pokojnin, odpravili naj bi nekatere administrativne ovire za podjetja.

“Da, v tem trenutku zadeve niso enostavne za nas. Vendar na Rusijo ni mogoče izvesti gospodarskega blitzkriega,” je dejal.

Priznal je, da je Zahod zamrznil za okoli 300 milijard dolarjev ruskih finančnih rezerv v tujini, vendar Rusije po njegovih besedah to ne bo ogrozilo. “Rusko gospodarstvo se bo prilagodilo novim razmeram,” je dejal.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen