Putin: Vsako državo, ki bi želela uvesti območje prepovedanega letenja nad Ukrajino, bom obravnaval kot udeleženko konflikta

0

V Rusiji ni pogojev za razglasitev vojnega stanja, za to bi bila potrebna zunanja agresija, je po poročanju ruskih tiskovnih agencij danes dejal ruski predsednik Vladimir Putin. Opozoril je, da bo vsako državo, ki bi želela uvesti območje prepovedanega letenja nad Ukrajino, obravnaval kot udeleženko konflikta.

V preteklih dneh so se širila ugibanja, da bi Putin lahko v Rusiji razglasil vojno stanje in bi nadzor v državi prevzela vojska. Ruski predsednik je to zavrnil in dejal, da bi se za ta korak odločil le v primerih zunanje agresije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pri tem pa je poudaril, da obstajajo tudi druge posebne izredne razmere, ki se lahko uporabijo v primeru obsežne zunanje grožnje, vendar tudi teh ne namerava uvesti. S tem je odgovoril na strahove številnih Rusov, medtem ko so mnogi zaradi tovrstnih bojazni že zapustili državo.

Putin je tudi opozoril, da bo vsako državo, ki bi želela uvesti območje prepovedanega letenja nad Ukrajino, obravnaval kot udeleženko konflikta. Dodal je, da bi imela uvedba takšnega območja katastrofalne posledice ne le za Evropo, ampak tudi za ves svet, poroča BBC.

V govoru je Putin še enkrat ponovil svoje pogoje za končanje ruske vojne proti Ukrajini. Kot najpomembnejšo zahtevo je navedel demilitarizacijo Ukrajine. “Jasno moramo vedeti, katero orožje je kje in pod kakšnim nadzorom,” je povedal.

Zveza Nato je v petek na izrednem zasedanju zunanjih ministrov zavrnila možnost vzpostavitve območja prepovedi preletov nad Ukrajino. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je to odločitev označil kot posledico šibkosti in neenotnosti Nata.

V vojaškem kontekstu je območje prepovedanega letenja območje, nad katerim je prepovedan vstop letalom, da se s tem preprečijo napadi. Za uveljavitev takšnega nadzora pa bi bila potrebna vojaška sredstva z zmogljivostjo sestrelitve letal.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen