Na Kitajskem strmoglavilo letalo s 132 ljudmi na krovu

0

Na jugozahodu Kitajske je danes strmoglavilo letalo kitajskega prevoznika China Eastern Airlines, na katerem je bilo 132 ljudi, poročajo kitajski državni mediji. Let MU5735 je bil na poti iz Kunminga v Guangzhou, letalo je zelo hitro izgubilo višino. Letalska družba je potrdila smrtne žrtve, podrobnejši podatki pa niso znani.

Z letalom smo izgubili stik, ko je bilo nad mestom Wuzhou, je sporočila kitajska agencija za civilno letalstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Potrjeno je, da je letalo strmoglavilo,” so dodali.

Letalska družba China Eastern je kasneje potrdila, da je strmoglavljenje terjalo smrtne žrtve, podrobnejših podatkov pa niso podali. “Družba izraža globoko sožalje za potnike in člane posadke, ki so umrli v strmoglavljenju letala,” so sporočili v izjavi.

Še pred tem se je odzval tudi kitajski predsednik Xi Jinping, ki je dejal, da je pretresen, ter odredil preiskavo vzroka nesreče. Po poročanju AFP je za Kitajsko precej nenavadno, da se je državno vodstvo odzvalo tako hitro.

Letalo boeing 737-800NG, ki naj bi bilo staro le sedem let, je strmoglavilo na podeželskem območju blizu mesta Wuzhou v regiji Guangxi. Ob padcu letala je izbruhnil požar. Na prizorišče nesreče so nemudoma poslali reševalne ekipe, poročanje državne televizije CCTV povzema AFP.

V videoposnetku, ki kroži na kitajskih spletnih straneh, je od daleč videti oblak dima, pa tudi dele letala, ki so jih posneli posamezniki z mobilnimi telefoni. A nemška tiskovna agencija dpa dodaja, da verodostojnosti posnetkov ni mogoče potrditi.

Po navedbah prič, ki jih navajajo kitajski lokalni mediji, je letalo ob strmoglavljenju popolnoma razpadlo, slišati je bilo eksplozijo.

Kaj je vzrok nesreče, ni jasno, je pa kitajski letalski strokovnjak za tamkajšnje medije dejal, da bi letalo, četudi bi mu odpovedala oba motorja, še nekaj časa jadralo in ne bi tako hitro padlo.

Letalo je bilo iz Kunminga, kjer je vzletelo nekaj pred 13. uro po lokalnem času, to je ob šestih zjutraj po srednjeevropskem, namenjeno v 1300 kilometrov oddaljeni Guangzhou. Glede na podatke spletnih strani za sledenje poletom je bilo letalo v zraku nekaj več kot uro.

Nato se je v le treh minutah z višine približno 8800 metrov spustilo na višino manj kot tisoč metrov ter izginilo z radarja.

Sprva so kitajski mediji poročali o 133 osebah na krovu, od tega je bilo devet članov posadke, nato so število oseb na krovu popravili na 132.

Družba China Eastern Airlines danes nesreče še ni komentirala, je pa spremenila spletno stran v črno-belo ter odprla telefonsko številko za nujno pomoč. Poleg tega so odredili začasno prizemljitev vseh letal tega tipa v svoji floti.

Zadnja večja nesreča komercialnega letala na Kitajskem se je zgodila leta 2010, v njej je umrlo 42 ljudi. Najhujša nesreča kitajskega letala pa je bilo strmoglavljenje letala družbe China Northwest Airlines leta 1994, ko je umrlo 160 ljudi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen