Francoski TotalEnergies: Ustavitev odkupa plina od Rusije nemogoča

0

Francoski energetski velikan TotalEnergies opozarja, da je ustavitev odkupa plina iz Rusije nemogoča. Če bi v sklopu sankcij proti Rusiji prenehali odkupovati ruski plin, bi to vodilo v delno zaprtje evropskega gospodarstva, je izpostavil izvršni direktor podjetja Patrick Pouyanne.

TotalEnergies je v torek napovedal, da bo do konca leta prenehal odkupovati rusko nafto in naftno derivate. Gre za zadnjo v nizu multinacionalk, ki so po ruski invaziji na Ukrajino ustavile poslovanje v tej državi.

A kot je opozoril izvršni direktor podjetja Pouyanne, ne morejo prekiniti tudi odkupa plina, saj bi to povzročilo delno zaprtje evropskega gospodarstva. V nasprotju z nafto, ki jo lahko dobavljajo od koderkoli, je zemeljski plin ponavadi po plinovodu dobavljen neposredno do posameznih držav oz. kupcev.

“Vem, kako zamenjati dobavitelja nafte, ne pa tudi, kako zamenjati dobavitelja plina,” je Pouyanne povedal za radio RTL. Kot pogovor še povzema francoska tiskovna agencija AFP, “plin ni na voljo povsod”, ob čemer je Pouyanne izpostavil, da imajo podpisano 25-letno pogodbo, ki da je ne morejo prekiniti.

Če se članice EU ne dogovorijo o embargu na uvoz ruskih energentov, kar bi energetskim podjetjem omogočilo, da se sklicujejo na višjo silo in s tem povodom prekinejo pogodbe, bodo morali kupci ruskega plina plačati milijardne pogodbene penale, je opozoril.

Posvaril je še pred visoko ceno za evropsko gospodarstvo v primeru prekinitve dobav. “Brez ruskega plina se zaustavi del evropskega gospodarstva … Če zaustavimo tokove ruskega plina, bomo imeli prihodnjo zimo težave in januarja bomo morali omejiti porabo plina, ne za gospodinjstva, ampak verjetno za industrijo,” je navedel in dodal, da bi se podjetja s tem obenem odpovedala tudi milijardnim naložbam v zadnjih letih v ruski energetski sektor. V primeru TotalEnergies je to 13 milijard dolarjev.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen