(Druga veličastna zmaga v karieri) Timi Zajc zmagovalec na poletih v Oberstdorfu

0

Slovenski smučarski skakalec Timi Zajc je zmagovalec tekme svetovnega pokala na letalnici v nemškem Oberstdorfu. Na prvo mesto se je prebil z odličnim 232 metrov dolgim poletom v drugi seriji, ko je napredoval s sedmega na prvo mesto in navdušil tudi številne Slovence med 10.000 navijači.

Najbližje je bil slovenskemu reprezentantu vodilni po prvi seriji, Poljak Pjotr Žyla, ki je zaostal 6,8 točke in dosegel najboljšo uvrstitev v sezoni, tretji pa je bil sobotni zmagovalec in svetovni rekorder Stefan Kraft z zaostankom 8,1 točke.

“Zelo sem vesel današnje zmage, svoje druge na tej letalnici. Zdaj komaj čakam na Planico,” je neposredno po tekmi za Mednarodno smučarsko zvezo povedal Zajc, po zmagi bogatejši za 10.000 švicarskih frankov glavne nagrade. Kasneje pa je dodal: “Za mano je popoln dan oz. vikend, včeraj sem bil na stopničkah, danes sem zmagal in bolje ne bi moglo biti. Zdaj bom skušal še prihodnji vikend pokazati, kaj znam, potem bo sezone konec.”

Zajc, ki je znal izkoristiti dobre vetrovne pogoje, si s 160 točkami deli tudi prvo mesto v posebnem seštevku za mali kristalni globus v poletih z Avstrijcem Kraftom. Oba sta v Oberstdorfu zasedla prvo in tretje mesto. V skupnem seštevku sezone je Zajc po zmagi napredoval na 10. mesto.

Zajc je dosegel 19. slovensko posamično zmago na letalnicah in 71. v smučarskih skokih ter drugo v karieri. Na isti napravi je bil najboljši že leta 2019.

Presenečenje druge serije je bil Žiga Jelar, ki je bil z 233,5 metra dolgim poletom najboljši med vsemi, z 11. pa je napredoval na četrto mesto. Za stopničkami, v soboto je bil drugi in je v seštevku poletov na tretjem mestu, je zaostal za 2,3 točke. “Lep vikend v Oberstdorfu, dolgi poleti. Zdaj pa prihaja najslajša stvar – Planica!”

Peter Prevc je bil 12., Anže Lanišek 15., Domen Prevc 18., Lovro Kos pa 19. V prvi seriji je izpadel Cene Prevc, ki je zasedel 37. mesto. V drugi seriji se je polet močno ponesrečil le Domnu Prevcu, ki je bil po polovici tekmovanja na šestem mestu najboljši med varovanci Roberta Hrgote.

“Za nami je super dan, zmaga Timija, res vrhunsko letenje. Končno si je prislužil najvišjo stopničko. Mislim, da je trenutno najboljši letalec. Vesel sem tudi za Žigo, da je z odločnimi nastopi, dvema poletoma, priletel na 4. mesto. Manjše napake pri Petru in Anžetu, kar ju je stalo višje uvrstitve. Lovro kljub zdravstvenim težavam spoštljivo 19. mesto. Domen s konkretno napako v finalu ni mogel pričakovati več. Super vikend, pred nami pa je samo še vrhunec sezone. Vsi vemo, kaj si želimo in naj se veselica začne,” pa je pred vrnitvijo na južno stran Alp povedal Hrgota.

Po današnji tekmi se bodo skakalci preselili le še na tradicionalni finale sezone v Planici. V dolini pod Poncami bodo na letalnici bratov Gorišek na sporedu zadnje tri tekme sezone; dve posamični in moštvena.

Tekma bo odločala tudi o skupnem zmagovalcu svetovnega pokala. Tam ima Japonec Ryoyu Kobayashi po današnjem šestem mestu zdaj 66 točk prednosti pred Nemcem Karlom Geigerjem, ki je bil deveti. Na roke Kobayashiju gre ob solidni prednosti tudi dejstvo, da Geiger ne kaže predstav, ki jih je v preteklosti, saj je Nemec na domači letalnici osvojil le dve deveti mesti.

Današnjo tekmo je zaznamoval tudi Domen Prevc, ki je v poskusni seriji poletel 242,5 m in postavil nov rekord letalnice. “Polet je bil fantastičen in v zraku sem enostavno užival,” so Prevca povzeli nemški mediji. Ta je v finalu res zapravil veliko priložnost za vidno uvrstitev, saj je bil tudi v prvi seriji s skokom 220,5 metra najdaljši, v zadnjem poskusu pa je nato pristal pri zanj skromnih 192 m.

“To, kar sem pokazal ta konec tedna, za skupno zmago ne bo dovolj. V Planici moram skočiti med najboljše, če želim osvojiti globus. Nikakor ne bo enostavno,” je po današnji tekmi povedal Geiger.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen