ZDA svarijo pred možnostjo ruske invazije na Ukrajino še pred koncem olimpijskih iger

0

Svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan je danes posvaril, da bi lahko Rusija napadla Ukrajino še pred koncem zimskih olimpijskih iger v Pekingu, kar bo 20. februarja. Kljub temu pa še ne ve, ali je ruski predsednik Vladimir Putin sprejel odločitev za napad.

Sullivan je Američane, ki so še v Ukrajini, pozval naj odidejo iz države v naslednjih 24 do 48 urah in dodal, da ZDA ne bodo poslale vojakov za njihovo reševanje, če pride do ruskega napada. Podobno je že pred tem tudi predsednik ZDA Joe Biden dejal v televizijskem intervjuju.

“Če se bo ruski napad na Ukrajino zgodil, se bo najverjetneje začel z letalskim bombardiranjem in raketnimi napadi, ki bi očitno lahko ubili civiliste,” je dejal.

ZDA sicer niso izgubile upanja v diplomatsko rešitev in Sullivan je dejal, da se bo Biden kmalu pogovarjal s Putinom. “Pričakujem telefonski pogovor predsednika Bidna s predsednikom Putinom, vendar za zdaj o tem nimam še nobenih informacij,” je povedal novinarjem.

Po njegovih besedah je Rusija sedaj na meji z Ukrajino nakopičila dovolj enot, da lahko kadarkoli sproži invazijo. Biden, ki je s Putinom nazadnje govoril decembra lani, bo konec tedna preživel v Camp Davidu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen