Von der Leynova svari Rusijo pred vdorom v Ukrajino, morebitni napad bi lahko preoblikoval celotno mednarodno ureditev

0

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes na Münchenski varnostni konferenci opozorila Rusijo, da z napadom na Ukrajino tvega svojo prihodnost. Pri tem je obljubila močan paket gospodarskih sankcij proti Moskvi v primeru morebitne agresije, prav tako pa je obtožila Rusijo, da v zvezi z Ukrajino krši listino Združenih narodov.

“Svet nejeverno opazuje, kako se soočamo z največjim kopičenjem vojaških enot na evropskih tleh od najtemnejših dni hladne vojne. To kopičenje pa bi lahko v prihajajočih dneh preoblikovalo celotno mednarodno ureditev,” je dejala von der Leynova.

Trenutno se soočamo z očitnim poskusom ponovnega pisanja pravil mednarodnega reda, saj Rusija s svojimi grožnjami z vojno v Ukrajini krši temeljna načela Ustanovne listine ZN, je opozorila . Dodala je, da tega ne smemo dopustiti ter Rusiji zagrozila z močnim paketom gospodarskih sankcij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V svojem govoru je poleg sankcij obljubila tudi, da je EU zdaj popolnoma pripravljena na morebitno ustavitev dobave dobave plina s strani Rusije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Hkrati je von der Leyenova izrekla resne obtožbe proti ruskemu energetskemu podjetju Gazprom. Ta naj bi v zadnjih šestih mesecih dobavljal plin v Evropo v najmanjšem možnem obsegu v skladu s pogodbami.

“Gazprom namerno poskuša skladiščiti in dobavljati čim manj, medtem ko cene in povpraševanje skokovito naraščajo,” je dodala.

V EU se namreč že več tednov bojijo, da bi lahko sedanji spor z Rusijo povzročil motnje v dobavi plina. Do nedavnega je EU s plinom pokrivala malo manj kot četrtino oziroma 24 odstotkov svojih energetskih potreb. Skupno 40 odstotkov uvoza pa v Evropo prihaja od podjetja Gazprom.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen